Söyleşi: Selin Feldman

Newton’dan bahsederken ne kadar “sözel” bir öğrencilik yaşadığımdan ve sayısal dersleri nasıl geçtiğimden ve geçemediğimden bahsetmiştim. Okuduğum birçok çocuk kitabı için “çocukken okusaydım keşke” dediğim çok oldu ama bazıları için bunu daha farklı sebeplerle diliyorum. Mesela tarih, bilim, coğrafya kitaplarının “sıkıcı” algısından uzaklaşmak ve tarihi olaylara, buluşlara, icatlara yakından bakabilmek. Bunu yaparken “bilgi”den çok da eğlenmek!

“Zaman Bükücüler” serisinde Selin Feldman kağıdın icadı için Çin’e giderken telefonun ilk haline tanık olmamız için Abraham Bell’in yanına ışınlanıyor. Profesör ve asistanı İcat öyle uyumlu bir ekip olmuş ki keşke ders kitapları yerine bu ikilinin anlattıkları çocukların zihnine dolsa. Farkında olmadan veya eğlenerek öğrenmek böyle bir şey olsa gerek.
Bilinen bir hikayeyi “nasıl” verdiğiniz de oldukça önemli, hikayeye nereden başlayacaksınız ve hangi detayları vereceksiniz? Abraham Bell’in nişanlısının işitme engelli olması ve işaret dili bilmenin önemi gibi bir detay görmek hikayeyi zenginleştirmiş.

blank

Çocukların bilgiye sıkılmadan ve keyif alarak ulaşabilmeleri için çizgi roman /grafik romanlar oldukça önemli bir role sahip. Daha çok çeviri hikayeler karşımıza çıksa da yerel hikayelerin de tadı başka oluyor.
Bu seri ile ilgili anlatacaklarım çok ama sözü hikayelerin yazarı Selin Feldman’a bırakayım çünkü zamanı bükme konusunda usta olan o 🙂

Merhaba,
Karikatür/çizgi hikaye yazma süreciniz nasıl başladı? Çizmek farklı bir kategori ama yazmanın ve yazdığınız metne uygun çizer bulmanın da bir hikayesi olmalı 🙂
Çizgi hikaye yazma sürecim Karakarga Junior ile başladı. İlkin hikaye ve roman yazmaktan çok farklı bir alan gibi göründü gözüme. Çok yabancı olduğum, hakkında hiçbir şey bilmediğim bir kategori bu dedim kendi kendime. Önce belli başlı püf noktalara dikkat etmeye çalışarak birkaç çizgi öykü okudum. Sonra bir sabah defterimi ve kalemimi alıp bir kafeye gittim. Sabah on dolaylarında masaya oturdum. Saat bir olduğunda Zaman Bükücüler’in ilk sayfalarını tamamlamış, kağıdın icadı üzerine detaylı bir araştırmaya girmiştim bile!
Çizer konusunda çok şanslıyım. Yayınevim Karakarga Ümit Türek’in bu hikayenin altından başarıyla kalkacağını düşündü. Ümit Türek gerçekten de harika bir iş çıkardı!

blank

Karakarga Junior takip ettiğim kadarıyla çok güzel işlere imza atıyor. Daha önce blogda Newton ile Sevgili Gökçe Akgül’ü ağırlamıştık; çocuklara bilimi, bilim adamlarını ve keşifleri eğlenceli anlatmanın tarih kitaplarına mesafeli duran çocuklar için bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Siz ne dersiniz?
Çocukken bazı dersleri çok sıkıcı bulurdum ama yetişkin olunca konu ne olursa olsun öğrenmenin çok eğlenceli olduğunu fark ettim. Bir kıta keşfetmekten daha heyecan verici ne olabilir ya da kimsenin çözemediği bir gizemi aydınlatıp onu formüle çevirmekten!.. Sorun ne öğrettiğinizde değil onu nasıl öğrettiğinizde. Böyle baktığınız zaman tarih, coğrafya, fizik, kimya… Hiçbiri zannedildiği gibi sıkıcı değil. Tam tersine hepsi birbirinden eğlenceli ve heyecan verici. Yeter ki onları kalın ders kitapları arasından çıkarıp özgür bırakalım. Bizim Karakarga Junior’da yapmaya çalıştığımız da bu. Sevgili Gökçe’nin Dünyaya Yön Verenler serisinden çıkan kitabı Newton, bunun en güzel örneklerinden biri. Yine aynı seriden çıkan Emir Sağlam’ın yazıp Emirhan Perker’in çizdiği Leonardo Da Vinci ve benim yazdığım ve Can Baytak’ın resimlediği Aziz Sancar da bilimi ve bilim insanlarını “sıkıcı”lıktan uzak bir üslupla çocuklara ve gençlere tanıtmayı amaçlıyor. Zaman Bükücüler serisi de eğlenerek öğrenmeye güzel bir örnek.

Seçtiğiniz iki hikayede de zaman makinesi ile yolculuk yapan ve keşiflere tanıklık eden Profesör ve onun yardımcısı komik karakter İcat var. Tam bu noktada Avatar’a selam verip zamanı biraz da büktüğümüzü söyleyebilir miyiz 🙂
Zamanı büküyoruz 🙂 Mucit Profesör ve asistanı İcat bir yandan çeşitli buluşlara imza atarken diğer yandan da kendi icatları olan zaman makinesiyle yolculuk yaparak tarihe ışık tutan buluşlara tanıklık ediyorlar.

İlk hikayede kağıdın icadını soran bir çocuk sebebiyle Çin’e yolculuk yapmıştık, ikinci hikayede ise farklı bir sebeple Graham Bell’i ziyaret ettik. Sırada hangi icatlar ve mucitler var, öğrenebilir miyiz?
Bundan sonrası sürprizlerle dolu! Maceralar artık genç okurlarımızın istekleri doğrultusunda şekillenecek. Rotamızı hep birlikte oluşturmayı planlıyoruz. “Mucit Profesörün zaman makinesine atlayalım ve birlikte bir yerlere gidelim. Nereye gitmek istersiniz?” diye soracağız. Söyleşi yapmak için ziyaret ettiğimiz okullarda, imza günlerinde, internet üzerinde hep bu sorunun yanıtını arayıp mümkün olduğunca çok okurumuzun isteğine yanıt vermeye çalışacağız.

blank

“Kayıp Telefon” hikayesinde Profesör asistanı İcat’a “Yeni icatlar peşinde koşarken hayatımızı kolaylaştıran eski buluşları unuttun.” Diye serzenişte bulunuyordu. Zamanın hızında bazen biz de koşuyor hatta bükülüyor olabilir miyiz?
Çok haklısınız, zamanın hızına kapılıp gidiyoruz ve bazı temel konuları da atlıyoruz. Aslına bakarsanız Zaman Bükücüler serisinin amaçlarından biri de “normal” karşılayıp sorgulama gereği duymadığımız icatların bir zamanlar ne büyük zorluklara göğüs gerilerek ortaya çıktığını hatırlatmak. Ve ufacık bir zorlukla karşılaştığında vazgeçen çocuklarımıza hiçbir şeyin kendi kendine bir anda ortaya çıkmadığını; bir şeylere ulaşmak için azim, özveri ve çok çalışma gerektiğini hikaye yoluyla anlatmak.

Hikayelerin çizimleri de hikaye ile oldukça uyumlu, özellikle İcat karakteri ve mimikleri, komiklikleri pek güzel verilmiş. Bunun için esinlendiğiniz bir çizim/karakter oldu mu?
Herhangi bir çizimden ya da karakterden esinlenmedim. Sadece hayal ettim. Ana karakterlerim: Tonton, babacan, aklını bilime takmış bu yüzden de kafası biraz karışık bir Mucit Profesör ile iyi niyetli ama biraz sakar ve unutkan bir asistandı. Hikayeleri oluştururken ve yazıya dökerken karakterler ve özellikleri hayalimde çok netti. Bu karakterleri çizer arkadaşıma da çok detaylı bir şekilde tasvir ettim. Zaman Bükücüler serisinin çizeri Ümit Türek benim tasvirlerimden yola çıkarak hayalimdekini kağıda mükemmel bir şekilde aktardı. Bana ilk olarak Mucit Profesör’ü ve İcat’ı gönderdi. Görünce hayran kaldım. Tahmin ettiğimden de başarılıydı!

blank

İmkanınız olsa hangi icada tanıklık etmek isterdiniz? Ve Profesöre hangi icadı yapması için öneride bulunurdunuz?
İmkanım olsa yazının icadına tanıklık etmek isterdim. Eski zamanlara, mağaralara gidip insanların yazıyı ortaya çıkarma süreçlerini izlediğinizi düşünsenize! Ne kadar heyecan verici olurdu! Yazı demek her şey demek. Bilgiye ulaşmak, öğrenilenlerin nesilden nesile aktarılması, iletişim, ilerleme… Hepsini yazıya borçluyuz. Yazı olmasaydı bugünkü icatların hiçbiri olmazdı.
İkinci sorunuza gelince Profesörün şimdilik geçmiş zamanlara giden bir zaman makinesi var, bir de geleceğe giden zaman makinesi yapmasını önerirdim. Çünkü gelecekte neler olacağını çok merak ediyorum. Kim bilir bakarsınız serinin sonraki bölümlerinde bir de geleceğe giden zaman makinesi icat eder!

blank

Profesör ve asistanı İcat bundan sonra hangi yolculuğa çıksın sizce?
17 Eylül’e kadar yorum bırakan 1 kişi Zaman Bükücüler/ Kayıp Telefon kitabını yakalama şansı yakalasın,
Aman, zamanda kendinizi de kaybetmeyin olur mu 🙂

* Benim merak ettiğim şey, kahvenin icadı (kahve çekirdeklerinde kaybolmaya hazırım Profesör 🙂

blank
Ankara’da en sevdiğim kahveci: Grano 🙂

Zaman Bükücüler 1 ve 2
Yazan: Selin Feldman
Çizen: Ümit Türek
Çizgi Roman
Karakarga Yayınları, 2016, sayfa

lokumcocuk

0 Yorum

Yorum gözükmüyor

Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!

Yorum yapabilirsin

<