2022 Ocak Ayı Okumalarım
Genelde her senenin ilk ayında daha derli toplu olmaya, okuduklarımı düzenli bir şekilde not almaya çalışıyorum ama sonraki aylarda bu performanstan eser kalmıyor. O yüzden bu serinin devamını göremezseniz şaşırmayın.
Benim en iyi not alma yerim Goodreads hesabım. Eskiden resimli kitapları ekleme gereği duymuyordum. Şu an okuduğum her şeyi sonradan hatırlayabilmek için oraya eklemeye ve hesabımı aktif olarak kullanmaya çalışıyorum. İtiraf etmem gerekirse bir kitabı sevmediğimi neden ve nasılıyla birer cümle ile de olsa paylaşabilme özgürlüğümü de seviyorum.
Ocak Ayı Okumalarım
Roman
- Kitap Aşkı /Debbie Tung : Bu senenin ilk kitabıydı, söylememe gerek var mı bilmiyorum, okurken devamlı “Aaa bu ben!” dedim. Pek çok okur da bu hissi yaşayacaktır. (Grafik roman)
- Senso / Alfred: Beklentim daha yüksekti açıkçası ama yine de sevdim. (Çizgi Roman)
- Düşünen Ada / Tolga Hırsova : Türkiye’den çizgi roman okurken çok keyif alamıyorum açıkçası ama hikâye bana yazarın diğer kitaplarını da okuma sebebi verdi. (Çizgi Roman)
- İçimde Oğuz Atay İle Orhan Gencebay İkizi Yaşıyor / Murat Yalçın : Bu kitaptan Sevengül Hoca sayesinde haberim olmuştu, Can Yayınları’nın Merak dizisini seviyorum, ilginç başlıklara yer verilmiş. Bu kitapta da editöre gönderilen bir hayli ilginç e-postalar var. Konuya bir kenarından köşesinden ilginiz varsa oldukça eğlenceli, yoksa pek anlamlı olur mu bilmiyorum açıkçası. (Aradığım bir kitap var, belki bulup haber veren olur diye yazıyorum baskısı yok: Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın / Umberto Eco)
- Klara ile Güneş: İlk kez Kazuo Ishiguro okudum ve çok sevdim. Evde aslında Günden Kalanlar kitabı vardı ama öncelik Klara’nın oldu. Önümüzdeki aylar için Günden Kalanlar‘ı öne çekmek istiyorum.
- Kendine Yabancı / Ferhat Jak İçöz: Psikoloji okumaları her zaman ilgimi çekmiyor ancak son dönemde varoluşçu terapi hakkında da bir şeyler araştırdığım için ve yazarı sosyal medya hesabında “Beni görün, bakın ben ne diyorum.” telaşında olmayan nadir psikologlardan olduğu için sanırım dikkatimi çekmişti. Kitabın yayımlanmadan önce alan dışından bazı okurlara okutulmuş olması bence güzel olurmuş. Konuyu uzatmayayım burada, bazen derinliğini bazen de sadeliğini sevdim ancak kimi yerlerde dikkat dağılabiliyor.
- Kâtip Bartleby / Herman Melville : Bu kitapla ilgili yorum yapmamayı tercih ederim. / Güzeldi.
- Küçük Bir Mesele / Neslihan Önderoğlu : Yazardan okuduğum kitap. Bir öğle arasına sanırım tüm kitabı ve karakterleri sığdırdım. Öykücü yönü ön planda olan ödüllü yazarın aynı gün pek çok kitabını da sipariş verdim. ( Gençlik / Öykü)
- Acayip Güçlü / Rodman Philbrick : Kitap pek çok yönden Steinhöfel’in Riko ve Oskar serisini anımsatıyor. Bloğa yazmam lazım, kitap beni çok etkiledi. Yazarın Türkçe’ye çevrilmiş diğer kitabın da sipariş verdiğimi söyleyeyim. Gerçekten güçlü bir dil. İyi hikâye. ( 12+ / Roman)
Okul Çağı
- Bana Pisi Pisi Diyebilirsiniz / Merve Doğruer : Bu kitabı da bloğa yazmayı çok istiyorum. Yazarın yayımlanmış ilk kitabı ve sevimli bir hikâye. ( 8+ / Roman)
- Ailenin En Yaramazı / Doğan Gündüz : Bu kitabı “Şu konuda bir hikâye arıyorum.” diye sorduğum bir editörün beni bu kitaba yönlendirmesiyle almıştım. Yazardan okuduğum ilk kitap. İçerisinde yedi tane öykü var. (8+ / Öykü)
- Böcek Tamircisi / Nastasia Rugani : Bu kitabı çocuklarla beraber okuduk. Bazı yerlerde kim-kimdi kafamız karıştı ve ben babanın kalıp tavırlarından çok hoşlanmadım ama çizimleri çok sevimli. Çocuklar böceklere yakından baktı. (8+ / Resimli Roman)
- Çok İlginç Bir Haberim Var / Hanzade Servi : Yazarın tüm kitaplarını toplamaya okumaya çalışıyorum. Tipik bir eğlenceli Hanzade Servi kitabı. Elif “iyiydi” dedi fazla yorum yapmadı ama kısa bir öykü için fikir güzeldi. ( 7+ / Resimli Hikâye / Sen De Oku Serisi)
- Anne Baba Dükkanı / Francesca Simon: Kitabı kütüphaneden ödünç aldık, eğlenceliydi. (7+ / Resimli Hikâye)
- Pabucum Dama Atıldı / Tagrid En-Neccar : Kitabı kütüphaneden ödünç aldık. Kardeşlerle ilgili bir hikâye olduğunu sanmıştım, süper yanılmışım 🙂 Resimlerine bayıldım. Maya Fidawi‘yi çizgilerinde takip etmek harika olacak. Arap Edebiyatı’ndan okuma yapmak da ilginç oldu. Bu alanda öneriniz varsa duymayı çok isterim. (7+ / Resimli Hikâye)
- Odamda İnek Var / Nazmi Ağıl : Şiir kitaplarını genelde çıkar çıkmaz almaya çalışıyorum. Nazmi Ağıl’ın Kuşlar Konmuş Kitabıma isimli şiir kitabını da sevmiştim. Bu kitabında biraz daha komik şiirler var. (Çizer: Sezen Aksu Taşyürek’in yakın zamanda hem yazıp hem resimlediği bir kitabı yayımlandı, henüz almadım.) (7+ / Şiir)
- Çıtırcık ile Pıtırcık : Şaşırtmayan bir hikâye. Çizeri sevdiğim için ve caretta caretta hikâyeleri ilgimi çektiği için almıştım.
Yaşsız Kitaplar
- Çocuk, Köstebek, Tilki ve At : Öncelikle yayınevini tebrik etmek istedim. Bu kitapla ilgili söylenecek çok şey var elbette ama benim üzerine ekleyebilecek fazla sözüm yok. Bu tarz kitaplar için yeni bir tür mü belirlense? Belki de vardır ben duymamışımdır…
- Büyük Panda ve Küçük Ejderha / James Norbury: Bu kitabı bana canım Züleyha tam da adını anmak istemediğim ziyareti sırasında evden çıkamadığımız günlerde hediye etmişti. İyi hissettiren kitaplardan.
- Nosotras / Ana Romero : Bu kitapla ilgili daha yeni bir paylaşımım olmuştu. Hem baskısı hem de içeriği ile özgün kitaplardan biri.
- Sindirella Özgürlük Kedisi : Bu kitapla ilgili bir yazı yazmıştım. “Yaşsız” kategorisinde olması konusunda çekincem var ama yine de burası onun için daha uygun bir yer gibi geldi. Yazarın yetişkinler için yazdığı Yokluğumdan Aklımda Kalanlar isimli kitabını sepetimde tutuyorum, canım Yağmur önermişti.
Resimli Kitaplar
Normalde listeme bu kitapları eklemiyordum ama hepsi ile ilgili blog yazısı yazma imkanım olmayacağı için birer cümleyle de olsa sık okuduklarımız haricinde yeni olarak neler çıktı karşımıza onlardan bahsetmek istedim.
- Tetem, Sözcükler ve Ben / Hippo : Bu kitapla ilgili uzun bir yazı yazmıştım. Bu ayın en sevdiklerimden biriydi.
- Nehir Çocuk : Koç Üniversitesi Çocuk Yayınları’nın neredeyse tüm kitapları muhteşem. En son yayımlananlardan biri de Nehir Çocuk.
- Suyun Unuttuğu: Eski bir kitap aslında ama ben su hakkında yazılan kitaplar neymiş diye merak edip almıştım. Çizimler ve dil güzel ancak soyut tarafı biraz ağır basıyor.
- Hangisi Pırtlar? : Bu kitabı da çocuklarla okurken çok güleriz diye almıştım. Çok gülmedik belki ama çok eğlendik. Kokulu kitaplardan biri 🙂
- Deniz Masalı : Can Göknil’in eski kitaplarından biri. Biz yeni alıp okuduk. Carettalar hakkında pek fazla kitap yok, alternatif olarak düşünülebilir.
- Jülyet’e Kardeş Geliyor: Bu kitabı da kütüphaneden kardeş temalı kitaplara eklemek için aldım. Kardeş süreci ilgili okunabilir bir alternatif.
- Kutup Yıldızı: Peter H. Reynolds’ın Türkçe’de yayımlanan son kitabı. Baskısı çok güzel olduğu için haliyle fiyatı da yüksek. Ben sanırım Nokta ve Mış Gibi’de bıraktım yazarı. Yazdığı diğer kitaplarda o tadı hiç alamadım. Bu kitapta da dönüp dolaşıp aynı cümleleri kurmuş olmasına şaşırdım mesela. Kitapta bence gereksiz cümle çoktu. Az cümle ile daha sade ve vurucu olabilirmiş.
- Minik Ama Güçlü: Resimleri gerçekten muhteşem. Resimleri ön planda bir hikâye diyelim.
- Işık Demetinde Bir Albert Einstein Hikâyesi : Bu kitabı da merak ediyordum, kütüphanede görünce çok sevindim. Hakkında kısa bir yazı da yazdım, yakında yayınlarım sanırım. Biyografi sevenler için güzel bir seçenek.
2022 Ocak Ayı Okumalarım / Devamı
- Yarın Hava Güzel Olacak : Sırtlan Çocuk’un uzun zamandır almak istediğim kitabını sonunda kitaplığıma ekledim. Çizgi roman türünde yazılmış bir hikâye ancak mesajlar öyle didaktik verilmiş ki okurken ve özellikle sonundan pek keyif alamadık. Sonu farklı verilseydi fikir çok güzelmiş diye düşündüm.
- Köpeğine Gerçekten İyi Bakabiliriz: Bu kitabı da yeni hazırladığım başka bir listeye eklemek için kütüphaneden ödünç aldım. Clarice Bean etkisi ile aldım ancak ortalama bir hikâye diyeyim.
- Katie Serisi: Bu serinin yanlış bilmiyorsam bir süredir baskısı yoktu, bizde olmayanları da seriye ekledik. Yazılış tarihine bakıp kitabı değerlendirmek ve neden bu kadar ünlü/çok seviliyor anlamak lazım. Okumayı yeni öğrenen çocuklar için güzel olabilir.
- Babaanne Göçmen Kuş’tan Kartlar / Anna Harmala: Özgün hikâyelerden biri. Resimleri ve fikri çok sevdim. Etkileyici diyemem bu hikâye için ama oldukça sevimli.
- Koca Bir Yalan: Eski kitaplardan biri daha. Yalan konusu için çok fazla seçenek yok, bu kitaptaki yalanın ağırlığı ve veriliş şekli iyi seçeneklerden biri olabilir.
- Kuyruksuz Yalan: Yine aynı sebeple aldığım bir kitap ancak bu kitapta yalan ne kadar sevimli de olsa bir canavar şeklinde somutlaştırılıyor ve hikâyenin bir yerinde çocuğu yutuyor. Bu kısımdan çok da emin değilim. Bu yenilip yutulmanın birebir resmedilmesi de soru işareti yarattı.
- Karman Çorman Bir Orman : Tatlı bir baba-oğul hikâyesi. Resimleri çok güzel.
- Rakamlar ve Harfler Tanışıyor: Tam bir mini mini birler hikâyesi. Okurken bazı yerler karışık gelmişti bana ama eğlenceli bir kitap.
- Su Altında Süslü Kostüm Geçidi: Vakıfbank Yayınları’nın birkaç çocuk kitabı var, bu da son yayımlananlardan biri. Bence aralarında en iyisi Kediler İçin Sanat Tarihi. Bu kitap için de kısa bir yazı yazmıştım henüz yayınlamadım. Vakıfbank Yayınları ne yazık ki kitaplarına 6+ diye gereksiz bir işaretleme yapıyor ve kitaplarının pedagog ve psikolog onaylı olduğunu vurguluyor. “Oraları geçmemiş miydik?” diyesim geliyor. Bu kısmı görmezden gelip kitaplara odaklanmak isterseniz bu hikâyedeki cesaret algısını sevmiştim.
- Cesur Prens: Eski bir kitap, biz yeni aldık. Birlik olmanın önemi vurgulanıyor, işin içerisinde işgalciler de var.
- Kırılan Saatin Hiç De Hüzünlü Olmayan Hikâyesi Ya Da Uzayda Nasıl Çay İçilir? / Bozulan Fenerin Biraz Hüzünlü Hikâyesi Ya Da Aşk Tutması / Olcay Mağden Ünal: İki kitabın ismiyle birlikte iki satır tamamlandı bile. Hikâyeleri beklediğimden daha çok sevdim ve isimler için “Evet, tam da bu olmalıymış!” dedim. Karabalıkçım, ne yani çocuklar bu isimleri akıllarında tutabiliyor mu dedi. Bunun başlı başına onların ilgisini çektiğini düşündüğümü söyledim. Sizin fikirlerinizide duymak isterim uzun isimli kitaplar hakkında.
Çocuklarla okuduğumuz daha eski kitapları buraya eklemedim. Şimdi sırada Storytel’de dinlediklerimiz var.
Storytel
- Harry Potter ve Felsefe Taşı: Harry Potter filmlerini izlediğim için kitaplarını okumak keyif verir mi bilmiyordum açıkçası. Yani keşke filmleri hiç izlememiş olsaydım da önce kitaplardan başlayabilseydim. Oya’nın ( Babun Bodrum) önerisiyle Tilbe Saran seslendirmesi ile başladım hikâyeye ve onun sesiyle büyülendim diyebilirim.
- Asiye Serisi: Ben hepsini dinleyemedim ama genel olarak kitabı biliyorum. Elif çok sevmişti, kahvaltı yapmayı unutuyordu onu dinlerken.
- Tuhaf şeyler Oluyor Bay Tarantino: Neslihan Önderoğlu‘nun bu kitabını isminden dolayı hep okumakistiyordum. Burada denk gelince dinlemeye başladım. Sinema denilince akan sular duruyor. Henüz bitirmedim yalnız.
Okumaya Devam Ettiklerim:
Ne yazık ki hiçbir zaman tek kitaplık bir okur olamadım. Aynı anda hep pek çok kitap okudum. Her ruh halimde aynı kitabı okumaya çalışmak beni yansıtmıyor. Öğlenleri edebiyat yoğun bir okuma yapmak istiyorum misal akşam yatmadan kurgu dışı veya biyografi daha çok cezbediyor beni. Bu gibi tuhaf sebeplerle de yanımda, masamda, çantamda, mutfakta, koridorda, tuvalette pek çok kitap var. Hepsini yazmayacağım elbette önümdeki birkaç kitaptan bahsedip yazıyı tamamlayacağım. Bu sefer anlatacaklarım çok birikmiş sanırım.
- Evini Arayan Ardıç Tohumu: Çekül Kitaplığı’ndan Sekoyana’nın Kapıları kitabını okumuştum. Tohumlarla ilgili hangi kitaplar var diye bakarken bu kitaba denk gelince şaşırdım, daha önce görmemiştim. Çocuklarla beraber okuyoruz, sevdik. Bilimsel bilgiler de oldukça fazla, buralarda sıkıldıklarını gözlemlediğimde mola verip üzerine konuşmaya çalışıyorum.
- Acı Çikolata : Mirjam Pressler‘in Kırmızı Bisiklet kitabına ne zaman başlasam ilerleyemedim, Acı Çikolatayı da kütüphaneden ödünç aldım ve çok klişe ifadelere boğulmuş haliyle ilerlemekte zorlanıyorum.
- Sinema Ailesi: Bu kitabı da kütüphaneden ödünç aldım, filmler üzerinden ilerleyen bir hikâye, fena gitmiyor ama henüz başlardayım.
- Tersine Akan Nehir İkinci Kitap: Birinci kitabı okuyalı neredeyse bir yıl olacak ve hemen ardından bu kitaba başlamıştım ancak araya gerçekten çok fazla kitap almışım.
- Willoughby Ailesi: Yazarından dolayı almıştım, yayınevindeki pek çok iyi kitap gibi bu da araya kaynamış diye düşündüm. Sonuna geleli çok oldu aslında bugünlerde biter. Eğlenceli bir hikâye.
- 13. Bölüm : Gordon Korman’ın pek çok kitabı var kitaplığımda. Bazıları hediye geldi ama çoğunu kendim aldım. Bu da okuduğum ilk kitabı. Henüz bitirmedim ama tarzını Andrew Clements’e benzettim, ilerledikçe fikrim değişir mi bilmiyorum.
- Alice Harikalar Diyarında – Dali resimleriyle: Bu kitabı da çoktan bitirmiş olmam lazımdı ancak çok es vererek ilerliyorum.
- Çağdaş Çocuk Yazını : Akıcı bir kitap, alana ilgi duyanlar için alternatif olabilir. Bitmesine az kaldı.
- İki Aykırının Mektupları: Mektup okumayı severim ama bu kitap ve mektuplar pek ilgimi çekmedi sanırım. Zor ilerliyorum.
- Oğlanlar: Dilge’nin tavsiyesi ile almıştım. İki kez başladım, zor ilerledim, dil muhteşem ancak konuyu kaldıramadı bünyem. Tetiklendiğim bir yerler olunca kendimi zorlamak istemedim ama kitabı bitireceğim.
Buraya yazmakla bitiremeyeceğim kadar çok kitapla da bakışıyoruz. Biraz okumuş ve kenara koymuşum onları boyunları bükük bir kısmının.
Fethiye’deki kütüphane ne yazık ki çok zengin olmadığı için ve kitapçılarda son çıkan çocuk kitaplarını bulmak bir mucize olduğundan kitapları ilgime, merakıma, o sıra üzerinde çalıştığım listelere, yazara, yayınevine (Koç Üniversitesi Çocuk Yayınları gibi) ve son olarak da bütçeme göre alışveriş yapıyorum. En sondakini en başa koymayı akıl ettiğimde hayatımda belki şeylere de alan açılır 🙂 Şaka bir yana, bu elbette ki benim tercihim. Keşke daha çok vaktim olsa ve daha çok kitap okuyabilsem.
İnternetten kitap alırken önceliğim mutlaka yayınevinin kendi sayfası oluyor, bu şekilde onlara daha çok destek olabiliyoruz. Buna bir örnek de Notos Kitap. Yakın zamanda bir yardım çağrısı da yayımlamışlardı. Oradan aldığım harika kitaplara hemen başlamak istiyorum. Henüz tanışmadıysanız Zambra eserlerini oradan alabilirsiniz mesela. Ben büyüyünce Zambra olmak isterdim yalan yok!
Şubat ayında yine böyle bir liste okumak isterseniz belki bu isteğinizi yorumlara yazarsınız. Duymak, görmek insanı motive ediyor sahiden. Duyulmak ve görülmek belki biraz da yaptıklarının işe yaradığının hissedilmesi yeni yazılar için depomu dolduruyor.
Aralarında merak ettiğiniz veya okuduğunuz kitaplar var mı?
4 Yorum
Umberto Eco’nun kitabı, dijital basılıyı öldürecek mi sorusunun yegane cevabı olmaya devam ediyor 😀 Baskısının olmamasına şaşırdım, Can Yayınları’na sorsak mı?
Ben de bu ara okuduğumuz kitapları ne şekilde kayıt altına alsam diye düşünüyorum. Gül ile geçirdiğimiz tatlı zamanları hatırlatacak bir yol var mı acaba?
Nadirkitapta yüksek fiyatlı satıldığı için muhtemelen Can Yayınları da olumlu yanıt vermeyecektir ama ben bir yerlerde denk gelebilme ümidini taşıyorum.
Geçtiğimiz yıllarda çocuklarla okuduğumuz kitapları çok genel bir çerçevede yazıyordum bir yerlere.
Bu sene çok şirin bir defterim var bunun için. Biraz onlara günlük gibi de yazıyorum ama çoğunlukla okuduğumuz kitapları not alıyorum. Her gün düzenli yazmaya niyetlenmiştim ama olmadı, yine de fena gitmiyor 🙂
Şirin bir defterle başla derim bu işe.
Yazılarınızı zevkle okuyorum. Instagram hesabınız hep ilk açıp baktıklarımdan. Ocak ayı kitaplarınızdan hem kendim hem çocuklarım için sipariş listeme hemen eklemeler yapıyorum. Lütfen ay ay yazmaya devam edin 🙂 Sevgiler ❤️
Sevgili Ezgi, yorumun için çok teşekkür ederim.
Umarım devam edebilirim yazmaya ve paylaşmaya.