Ayıların Meşhur Sicilya Baskını

Dino Buzzati ismiyle 2010 yılında Tatar Çölü kitabı ile tanıştım. Neden bilmiyorum, Tatar Çölü‘nü o kadar çok sevmeme rağmen Buzzati’nin diğer eserlerini okumam 2016 ve sonrasında oldu. Ayıların Meşhur Sicilya Baskını kitabını da yayınlandığı yıl (2017) almış, okumaya başlamış ama nedense ilerleyemeden bırakmıştım. Şimdi Meşe Palamudu Kitap Kulübü ile Tatar Çölü kitabını yeniden okuyup yorumlayacak olmamız sebebiyle yazarın tek çocuk kitabını okumak için sabırsızlandım. Ve her kitap ikinci bir şansı hak eder düşüncemi doğrularcasına Ayılar da beni şaşırtmadı ve “Durun burası gayet güzel…” dememe rağmen soğuk kış şartlarını öne sürüp insanların yaşadığı vadiye gitmeye beni de ikna ettiler.
“Görünen o ki, cennet aşağıdaki vadiydi.”

Bu meşhur baskından önce kişileri tek tek ve detaylı bir şekilde tıpkı bir tiyatro metni gibi tanıyoruz. Aralarında en çok merak ettiğim isim “Üstat Nektar” oldu. Sarayın astroloğu olmasının yanında biraz büyü ve sihir işleriyle ilgilenmesi, sadece iki kez kullanılma özelliğine sahip bir sihirli değneğinin olması ve Buzzati‘nin onu anlatırken “İyi kalpli biri mi? Yoksa kötü kalpli mi? Buna birlikte karar vereceğiz.” demesi de merakımı iyice kabarttı.

Ayıların Meşhur Sicilya Baskınıblank

Kitaptaki anlatıcı (yazar diyemedim nedense) şiir ve düz yazıyı harmanlayarak, güzel bir bütünlük içerisinde ayıları, baskını, insanları anlatmış. Bu haliyle bize keyif veren metin acaba çocuklar için sıkıcı olur mu yoksa onlara da bu değişiklik eğlenceli gelir mi onu bilmiyorum.
Bölüm aralarına serpiştirilmiş Buzzati resimleri (ressam kimliğini ben de bu kitapla öğrendim) oldukça (bazen biraz da fazlaca) detaylı bir şekilde olanları ve olacakları anlatıyor. Bu kısımlara bakınca yazarın hikayeyi yazarken kafasında resimleyerek sahne sahne ilerlemiş olabileceğini düşündüm. Hatta bu tarzda keşke daha fazla kitabı olsaydı diye iç geçirdim.

blank

Ayılarla beraber Sicilya’nın kötü kalpli kralı ve ayıların amansız düşmanı Grandük‘e karşı savaşmaya çalıştım ama ne yalan söyliyeyim savaşın anlamsızlığından olsa gerek sadece seyirci oldum. Grandük kötü kalpli bir yöneticiydi ve bu kez yönetime ayılar geçince her şey daha farklı olur derken, onda da yanıldım. Kral Aslanayı iyi niyetliydi ama yöneticilikte sadece iyi olmak yeterli gelmiyor, ayıların insanlar arasında nasıl asimile olduklarını ve özlerinden uzaklaştıklarını görememesi içimi burktu.

blank

Üstat Nektar‘ın sihirli değneğini hangi durumlarda kullandığını merak ettiniz mi? Peki, iyi mi yoksa kötü biri mi olduğunu?
Altmetinleri çokça olan bu kitabı sadece ayıların Sicilya’ya baskın yapması ve yönetimi ele geçirmesi olarak değerlendiremeyiz. Esasen ben daha çok ayıların karşılaştıkları hayaletlere, Toraman kediye, denizyılanına, kurtadama ve tatlı Ayı Yasemin’in hayat kurtaran buluşlarına odaklandım. Üzerinde en çok düşündüğüm de bir topluluğun asimile olmasıydı. Bu haliyle David Mckee‘nin “Zafer Kimin?” kitabını da anımsatıyor.
Ayıların Meşhur Sicilya Baskını, 1978 ve 2010 yıllarında “Ayılar Yönetimde” ve “Ayıların Baskını” adıyla farklı yayınevlerinden yayınlanmış ancak son hali, kapak görseli ve kağıdın ağırlığı, baskı kalitesi çok daha güzel olmuş. “meşhur” ifadesi de ayrı bir merak uyandırıyor. Bilinen ama benim bilmediğim neymiş acaba diye?

“Bu dağlarda, karanlık inlerde yaşayan ayıların gıdasıydı kestane.”

*Lokum Çocuk Kütüphanesi instagram hesabındaki başka pek çok kitap da ilginizi çekebilir.
** 9 yaş ve üzeri kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.  

Ayıların Meşhur Sicilya Baskını
Yazan ve Resimleyen: Dino Buzzati
YKY, 2017, 129 sayfa, 9+

 

lokumcocuk

0 Yorum

Yorum gözükmüyor

Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!

Yorum yapabilirsin

<