Mantarların İsyanı

Fethiye’ye gelene kadar bu kadar çok çeşit mantarı bir arada görmemiş ve mantar sevdalısı insanlarla tanışmamıştım. Mantar dediğimizde aklıma sadece pazarda markette satılan beyaz kültür mantarları geliyordu. Muğla için tam da bu mevsim -sonbahar- dağlara çıkıp çıntar mantarı toplama vakti gelmiş oluyor. Pazarda da pek çok yerde kilosu 35-40 liradan bu tuhaf mantar satılıyor. İlk gördüğümde çürümüş olduğunu düşünmüştüm. Fethiye’de üçüncü sonbaharımız geçiyor ancak daha yeni, geçen hafta “Acaba bir tadına baksak mı?” diye aldık ve aynı günlerde de Mantarların İsyanı ile karşılaştık. Bu bir tesadüf müydü?
Tesadüflere inanmam.

Pazardaki satıcılara ve arkadaşlara “Peki siz nasıl yapıyorsunuz bu çıntarları?” dediğimizde ya ızgara ya da soğanlı kavurma cevabını aldık. Ne ızgara yapan bir aileyiz ne de soğan&sarımsak kullanıyoruz yemeklerde. Son yazdığım pek çok kişi için ayrı bir şaşırma sebebi oldu biliyorum ama bu yazının konusu sadece mantar olsun diye oraya girmiyorum. Biz biberlerle soteleyerek yaptık. Ben tek çatal ile çıntar yeme hakkımı tamamladım. Devamını getiremedim. Yeme içme konusunda çok cins bir aile olduğumuzdan bizi baz almamak gerekir. Ciğer seviyorsanız siz de hiç durmayın Muğla yöresinde dağlara çıkıp zorlu koşullarda çıntar toplayın. Topladıklarınızı nereye koyacaksınız peki? Poşete mi? İşte orada durun, mantarlar isyan edebilir ve elinizdeki poşeti yiyebilir!

Mantarların İsyanı

Ezgi Berk‘in yazdığı Pelin Turgut‘un resimlediği ve Uçan Fil etiketiyle 2020 yılında yayımlanan kitap, yakın zamanda 37. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması kapsamında düzenlenen Çocuk Kitabı İllüstrasyonu Yarışması‘nda resimleriyle Başarı Ödülü‘nü kazandı. Yazara haksızlık etmek istemem çünkü dikkat çektiği konuyu önemsiyorum ancak resimlerdeki detay ve anlam öyle güzel ifade edilmiş ki yazının da önüne geçmiş.

blank

Fotoğraf: Gülayşe Yer: Ula

Kitapta yer alan hikâyede de dağlara çıkıp mantar toplayan insanlar var. Mantarlar, insanların geliş gidişlerinden ilk başta rahatsızlık duymuyor ancak zaman içerisinde insan elinin değdiği pek çok şeyde olduğu gibi doğallık yitirilince onlar da isyana başlıyor. Toplanan mantarların poşete konulmasının ne kadar sakıncalı olduğunu Ula’lı Gülayşe bugün hikâyesinde paylaşınca ben de buraya eklemek istedim. Poşetler için çözüm yakın zamanda ne olur bilmiyorum ancak hikâyede yer alan mantarların poşet yemesi çözümü bana çok doğal bir çözüm gibi gelmedi ve kafamda soru işareti oluşturdu.

blank

Bu kitabı çocuklarla okuduğumuzda -ki mantar asla yemezler- öyle çok şaşırmışlardı ki mantarlar için sepet fikri çok hoşlarına gitti. Farkındalık yaratmak için güzel bir hikâye.

Çıntar konusuna geri dönecek olursak, sevme ihtimaliniz olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeyin. Ancak bizim gibi çok cins bir aileyseniz biraz daha bekleyebilirsiniz 🙂 Mantar konusunda verdikleri bilgiler için Gülayşe ve Ali’ye çok teşekkürler.

*Lokum Çocuk Kütüphanesi instagram hesabındaki başka pek çok kitap da ilginizi çekebilir.
3 yaş ve üzeri kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.

 

Mantarların İsyanı
Yazan: Ezgi Berk
Resimleyen: Pelin Turgut
Uçan Fil, 2020, 32 sayfa, 3+ 

lokumcocuk

0 Yorum

Yorum gözükmüyor

Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!

Yorum yapabilirsin

<