Yolun Ötesi

Guido Sgardoli ile Böcekler İçin İlkyardım Merkezi kitabı sayesinde tanışmıştım. Aradan geçen zamanda yazarın farklı türlerde kitaplarını okudum. Türkçe’ye çevrildiği halde okumadığım kitapları olsa da ne yazdığını hep merak ettiğim bir isim oldu. Yazar tarafı yanında asıl mesleği veterinerliğe devam ediyor olması da ilgimi çekmişti. Yolun Ötesi kitabını okuyalı biraz oldu ancak ne zaman bloğa yazmaya çalışsam bir engel çıktı karşıma. Bunda kitabın etkisi ne kadar oldu bilmiyorum, o yüzden umarım bitirebilirim yazımı.

Var Mısın Yok Musun? kitabından aşina olduğumuz bir yol(culuk) hikayesi anlatmış Sgardoli. Yola çıkanlar bu kez iki arkadaş değil, baba ve oğul. Albi ve babası yıllardır yaptıkları gibi dağa tırmanmaya ve kamp yapmaya gidiyorlar. Ve küçük bir dikkatsizlik anında Albi’nin ayağı kayıp yuvarlanıyor, onu kurtarmaya çalışan babası derin bir çukurun içine düşüyor ve Albi’nin bu ıssız alanda yardım çağırabilmek için acele etmesi gerekiyor.

Yolun Ötesi

Albi ve babası henüz evden çıkarlarken bir sorunla karşılaşacaklarını hissetmeye başlıyoruz. Bu durum gerilimin başlangıcını oluşturuyor gibi dursa da eklenmeli miydi emin değilim. Hikaye, Albi’nin yardım çağırmak için yola düştüğünde başına gelen talihsizliklere karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. Bu bölümde gerçekten Albi ile koştuğumu, koşarken düştüğümü, yorulduğumu ve inanmayacaksınız belki susadığımı hissettim. Sgardoli’nin anlatımında gerilimi yaşamak, çocuğun babasından öğrendiklerini hatırlamaya çalışırken gösterdiği çabaya tanıklık etmek beni de düşündürdü.

Hikayeyi tek bir konu üzerinden anlatmayalım ve içine küçük bir yan konu daha ekleyelim -zorbalık- denmiş ancak bu kısım oldukça havada kalmış. Yolculuk başlı başına düğüm oluşturmak için yeterli olabilirmiş diye düşünmeden edemedim. İç yolculuk kısmı Albi’yi ne kadar etkiledi bilmiyorum, bu noktada derinlik bulamadım.

Kitaptaki büyük puntolu baskıya bayıldım, son dönemde en rahat okuduğum kitap oldu, gözlük takmaya alışamadığım için bu puntolar ne kadar iyi geldi anlatamam. Kitabı baba-oğul ilişkisi bağlamında ve çocuğun doğaya-zamana karşı mücadelesi kapsamında değerlendirecek olursak, Yolun Ötesi bir yolculuk hikayesi olmasının ötesinde bir yer edinir. Doğada olmayı seven çocuklar küçük ipuçlarını not etmek isteyebilirler.

*İçinde yolculuk geçen kitaplar ilginizi çekebilir.

Yolun Ötesi
Yazar: Guido Sgardoli
Resimleyen: Alessandro Sanna
Çeviren: Bahar Ulukan
Turkuvaz Çocuk, 2020, 96 sayfa, 8+

lokumcocuk

0 Yorum

Yorum gözükmüyor

Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!

Yorum yapabilirsin

<