Kirsten Boie ile
“Şanslı Aile” kitabıyla tanışmıştım. Bu kitabı birkaç sene önce kütüphaneden alıp okuduğum için sadece konusunu, onu da hayal meyal hatırlıyorum. Böyle zamanlarda neden daha önce kitap defteri tutmadığımı düşünüp hayıflanıyorum. Şimdi de çok düzenli notlar aldığımı söylemem, iyi ki
Goodreads sayfası var.
Geçen günkü sahaf ziyaretimde Can Yayınları ve Günışığı Yayınevinden istediğim birçok kitabı bulma şansım oldu. Arkana Bakma da onlardan biriydi. Kapaktaki çizim çok güzel değil mi?
İlk baktığımda iki kişi arasındaki aşktan bahsediyor diye düşünmüştüm ama detaylarda göz gezdirince ‘belki bir yerlerde yolları kesişecek ama aslında FARKLI yollarda yürüyen iki kişinin’ hikayesini okuyacağım diye tahmin yürüttüm. Kızın üzerindeki kalp, çocuğun üzerindeki yıldız imgesinin anlamını da epey merak ettim.
Boie’nin bu kitabı tam 27 yıl önce yazmış olduğunu kitabın sonunda öğrendim ve bu bilgiye epey şaşırdım. Günümüzden kesitler o kadar çok ki!
Lisa
Lisa’nın ailesi küçük bir kasabadan babasının işte terfi etmesi sebebiyle büyük bir kente taşınır. Haliyle Lisa’nın tüm düzeni değişir. Sadece düzen, arkadaş çevresi ve okul hayatı olsa yine iyi. Asıl sorun Maik’i geride bırakmış olmasıdır!
Lisa’nın -en hafif anlatımla- burnunun ucunu göremeyecek denli kör olması ve kendini beğenmiş şımarık havalarını ‘nasılsa bir yerde değişecek-tir’ umuduyla kitabın yarısına kadar çok fazla önemsemedim. Ancak sonrasında beklediğim değişimi de görmeyince bu karakterin neden bu kadar uzun ve detaylı bir şekilde hikayeyi ele geçirmesine izin verildiğini anlayamadım.
Yaşadıkları mahallede villa sahiplerinin kapattırmak istedikleri sığınmacı yurdunda kalan Jasim’in hikayesi ile bir şekilde paralellik gösterse veya Jasim’i de kendi anlatımıyla dinleme şansımız olsa çok daha güzel olabilirmiş diye düşündüm.
Ancak tam da bu noktada yazarın Jasim için biçtiği rolün ‘öteki’ olduğunu göz önüne aldığımda aslında olması gerekenin onu başkasının gözünden görmenin daha yerinde olacağı kanaatine vardım.
Ama yine de ben Jasim’i daha çok tanımak isterdim!
“İnsanın bir şeylerle meşgul olması iyidir, dedi Jasim. ‘İyi olması, sırf para getirmesi yüzünden değil. Sabahleyin kalkmak zorunda kalıyorsun, öğleye, öğleden sonraya ya da akşama kadar yatamıyorsun; ne bugün ne yarın ne de sonraki günler. Kalkmak zorundasın! Dışarı çıkmak, insanlarla konuşmak, gülümsemek zorundasın! Canlı biri haline geliyorsun!”Bu paragrafla beraber aklıma
Yarından Sonra kitabı geldi. Benzer bir konu vardı ve orada da ‘insanın bir şeylerle meşgul olmasının iyi olduğundan’ bahsediliyordu.
Arkana Bakma
“Mülteci/sığınmacı olmak “hakkında yazılmış kitapları teker teker okumak ve aralarındaki farkı/ortak noktaları dile getirmek güzel bir çalışma olabilir. Bu açıdan Çabuksığınlar hakkında yazdıklarıma da bakmak isteyebilirsiniz. (Bu konuyla ilgili kitap önerilerinizi yorum kısmına yazabilirseniz, çok mutlu olurum.)
Lisa’yı çarçabuk anlattım gibi hissettim ve yeniden Lisa’ya dönme ihtiyacı duydum. Karakter iyi/kötü nasıl olursa olsun hikaye boyunca bir değişim yaşıyorsa ve bunu kilit noktalardaki anahtarları kendi keşfederek yapıyorsa bence hikayeye zenginlik katıyor. Belki de bu sebepten Lisa için de tam gözünün önünde duran anahtarları görmesini ve o kapıları merak edip açmasını istedim. Ama olmadı. Lisa’nın anlatmak istediği şey bambaşkaydı, bunu mektuplarla ve günlüğüne yazdıklarıyla anlayabiliyorum.
Ah ilk aşk, ah! 🙂
Bu yazıyı okurken Leonard Cohen’in Suzanne isimli şarkısını dinleyebilirsiniz 🙂
*Lokum Çocuk Kütüphanesi instagram hesabındaki başka pek çok kitap da ilginizi çekebilir.
12 yaş ve üzeri kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.
Arkana Bakma
Yazar: Kirsten Boie
Çeviren: Suzan Geridönmez
Yaş Grubu: 12+
Günışığı Kitaplığı, 2010, 176 sayfa, karton kapak
0 Yorum
Yorum gözükmüyor
Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!