Ressam Masalı

Bu aralar sanat kitaplarıyla ilgili paylaşımlar yapacağımdan geçen yazımda bahsetmiştim. Ressam Masalı kitabını daha önce herhangi bir yerde görmediğim için Keçi Kitabevi‘nde karşıma çıkınca epey şaşırmıştım. O sıralar Elif resim derslerinde sanatçıları ve eserlerini yeni yeni tanımaya başlıyordu. Ben de bu alanda çocuklara yönelik ne tür kitaplar var diye biraz araştırma yapmıştım. Her birinin konuya yaklaşımı da karşıladığı ihtiyaç da elbette ki farklı.

Ressam Masalı

Can Göknil‘in yazdığı ve resimlediği Bozlu Art Project tarafından yayımlanan Ressamın Masalı isimli kitap, bir çocuğun -gencin belki- bir iş bulmak ümidiyle yola düşmesi ve Gebze’de Osman Hamdi Bey ile tanışması ile başlıyor.

“Zaman zaman içinde
İleride beride
Başka ressam nerede
Hele bir bakınayım dedim.
Yine düştüm yollara…
Ovalardan yel gibi
Derelerden sel gibi,
Konarak göçerek
Lale, sümbül biçerek
Çay, kahve içip
Pilav, zerde yiyerek,
Ayvalık’a varınca yorulmuşum.”

Masalda Kimler Var?

Ayvalık’ta Fikret Mualla ve İstanbul’da İbrahim Çallı ile karşılaşmadan sonra hamama ve orada sergilenen eserlere yolu düşüyor ve kitabın sonunda bu resimlerin sahipleri ile tanışmış oluyoruz. Bu isimler arasında Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi Bey, Mehmet Ruhi Arel, Mihri Müşfik, Aliye Berger gibi isimler de var.

Bu masal, başladığı yere yani çocuğun Zehra öğretmeninin yanına dönmesiyle tamamlanıyor. Masalın şiirsel dili kendini bir solukta okutuyor. Ressamlar hakkında kitabın sonunda detaylı bilgiler bulunduğu için bunu masalın içerisinde pek fazla görmüyor oluşumuz bence daha güzel olmuş.

Kitabın en güzel taraflarından biri, 1968 yılında Amerika’da Güzel Sanatlar Bölümü’nden mezun olan  Can Göknil’in dikkat çekici resimleriyle dolu olması. Hikaye kısmı Elif’in ilgisini çok çekmemişti ancak resimleri uzun süre inceledik. Kitabın sonunda Can Göknil’in İpek Şoran tarafından çekilmiş bir fotoğrafı da var, görmek gülümsetti beni.

Türk ressamların anlatıldığı çok fazla kitaba denk gelmedim. Meltem Ulu‘nun yazdığı Osman Hamdi Bey ve Halikarnas Balıkçısı kitapları var ancak neden Fikret Mualla veya İbrahim Çallı gibi isimleri de tanıyacağımız kitaplar olmasın? Klasik bir biyografi kitabı bence çocukların çok fazla ilgisini de çekmiyor. Mavi’nin Mutluluğu (blog yazım silindi, yeniden yazacağım.) , Cemal Süreya ve Çocuk kitaplarında olduğu gibi veya Yaşam Öyküleri Serisi‘nde olduğu gibi bir anlatım bence daha ilgi çekici oluyor.

Nihan Güner‘in yazdığı şu seriyi de sonradan fark ettim ancak kitapları bulmak zaman alacak gibi, aklınızda olsun diye ekledim.

Bu kitabın baskısı var aslında ama sosyal medyada paylaşılmayınca dikkatlerden kaçmış kitaplardan biri olduğunu fark ettiğim için bloğa da özellikle yazmak istedim.

Ressam Masalı
Yazan ve Resimleyen: Can Göknil
Bozlu Art Project, 2019, 45 sayfa, 7+

 

lokumcocuk

0 Yorum

Yorum gözükmüyor

Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!

Yorum yapabilirsin

<