Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları

Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları kitabını gördüğümde ilgimi çekmiş ancak almamıştım. Sonrasında da almadım. Ta ki geçtiğimiz hafta üç arkadaşım da bu kitabı mutlaka okumam konusunda ısrarcı olana dek. Pırtlaklar kadar ısrarcı olduklarını söyleyemem, kendimi bir keçi olarak gördüğümü de… Durun bir dakika, sanırım kafam karıştı! Pırtlaklar, ah evet, hem de en ısrarcısından! İşte ben sadece onlardan bahsetmek için buradayım. Yani hemen hemen…

Üç haneli, küçük bir sahil köyü olan Frip‘te üç aile, onların keçileri ve keçilerine yapışık yaşamakta ısrarcı olan ve bu sebeple keçileri de aileleri de zor durumda bırakan pırtlaklar yaşamaktadır. Pırtlakları keçilerden temizlemek çocukların görevidir ve çocuklar günde 8 defa temizledikleri pırtlakları çuvalla denize atmaktadır.

Çok akıllı olmayan pırtlaklar önce denizin dibine batar, dibe varır varmaz yavaş yavaş kıyıya sürüklenmeye başlar, üç saat sonra Frip’e vardıklarında ise üç gruba ayrılıp üç hanedeki keçilerin üzerine yapışmaya giderler. Bu durum keçiler için can sıkıcı olmasının dışında aynı zamanda onların sütünü de etkilediğinden ailelerin geçimine de engel olmaktadır.

Üç Haneden Tek Haneye

Pırtlaklar zeki yaratıklar değiller ancak tamamen aptal da sayılmazlar. Bir gün denizin dibindeyken az-aptal pırtlaklardan biri düşünmeye başlar ve üç gruba ayrılmaktansa çığlıklar atan, etkileyici bir kalabalık halinde denize en yakın haneye yani Becerikli’nin ağılına yollanırlar.

Hikayenin en tatlı kahramanı Becerikli, eşinin ölümünü hala kabullenememiş babası ile yaşamaktadır ve keçilerden pırtlak temizlemek dışında bir de babasıyla ilgilenmektedir. Ve keçi başına düşen pırtlak sayısının bir anda üç katına çıkmasıyla beraber Becerikli pırtlak temizleme işine yetişemez. O da bu zor durumdan dolayı komşularına onlardan yardım isteyen bir mektup yazar. (Burası gerçekten kalbime dokundu, koşarak Frip’e gidip Becerikli’ye yardım etmek istedim ama evdeki pırtakozları bırakamadım.) Ancak komşuları ona yardım etmek yerine Becerikli’nin aynı onlar gibi daha çok çalışarak kendi şansını yaratması gerektiğini söylerler.

Hikayenin geri kalanı aslında tam da bu şekilde ilerler; kendi şansını yaratmak için çok çalışmak! Elbette ki Becerikli’nin bunu nasıl yaptığını anlatmayacağım ve işin içine balık kokusu sindiğinden de bahsetmeyeceğim. Bu biraz fazla pırtlakça bir hareket olmaz mıydı?

Hayatımızdaki Şanslar ve Komşular

Tam burada kitaptan ayrılma hakkımı kullanmak istiyorum. George Saunders Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları kitabında dikkatimizi çekmek istediği birkaç yönden en azından birine selam vermek istiyorum. Hayatta karşınıza geçip “Gerçekten eşitlik istiyorum.” dedikten çok kısa bir süre sonra bu eşitliği sadece kendisi için istediğini kanıtlayan biri oldu mu? Benim oldu. Tam olarak geçen hafta. O yüzden belki bu kitabı öncesinde okusam sadece eğlenecek ve sevmiş olmakla yetinecektim.

Ancak sadece o kadar değil.

Bu kitapta, çocukların da dikkatini çekecek oldukça güçlü bir felsefe var. Dayanışmadan bahsederken bunun içine iki yüzlülük katıyor muyuz mesela? Ya da ahlak kavramını sorgularken, bunu “duruma göre” mi algılıyoruz?

Çizer Lane Smith

Bu kitabın içerisinde hikaye ile mükemmel bir uyum yakalamış çizimler  var ve Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları ile bizi resmen tanıştıran Lane Smith’e de teşekkür borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Becerikli’yi tam bir Tim Burton karakteri gibi çizmiş 🙂

Pırtlaklı Çoraplar Sizi!

“Hiç çorabınıza pıtrak kaçtı mı?” Kitap tam olarak bu cümleyle başlıyor ve ben Kerem’i uyuturken okuduğum için kendimi gülmemek için zor tutuyorum çünkü çorabına şimdiye kadar pıtrak kaçmamış kimseyi tanımadığımı düşünüyorum.

Evet, pıtraksız çoraplılar, üzgünüm ama, bizden değilsiniz! (Bu yazıyı ertesi gün mesaiye kalkmak için 6.45te çalacak alarmıma rağmen sabah 2.54’te yazdım, gözüme pırtlaktan fazlası kaçtı ancak bunu da yazıp kitapla ilgili merakınızı etkilemek istemem. Yoo, ısrar etmeyin!)

*Bu kitaplar da ilginizi çekebilir. Veya Frip’in tadına bakmak isteyebilirsiniz.

Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları
Yazan: George Saunders
Resimleyen: Lane Smith
Delidolu Yayınları, 2018, 88 sayfa, 9+

lokumcocuk

0 Yorum

Yorum gözükmüyor

Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!

Yorum yapabilirsin

<