Becky Breinstein

Becky Breinstein okuldan atıldı ama neden? Bunun nasıl gerçekleştiğini öğrenmek isterseniz dünya üzerindeki son Tazmanya kaplanı ile arkadaş olan Becky’nin hikâyesini okumanız lazım. “Huzursuz çocuklara DEHB’li, zor çocuklara otistik diyorlar. Bu tür ifadelerle ne demek istediklerini merak ediyorum. Beni tanımlayacak bir kelime ise şimdilik yok.” diye başlıyor kitap ve bu durum beni daha da meraklandırıyor. Sahi, bu çocuğun nesi var?

Kahramanın ağzından anlatılmış ve seri şekilde yazılmış hikâyeleri çok seviyorum. Saftirik, Sevgili Salak Günlük ve benim favorim Clarice Bean bu tarzdaki birkaç örnek. Becky’nin bilgelik dolu anlatımını gülerek okudum ve serinin devamını merak ettim.

Becky Breinstein / Sokrates’in Zehir Kadehi

Hikâyemiz Şaşkınkiliseköy’de geçiyor ve Harm-Klaas Tosti’nin tüm köye fabrikasından çıkan peynir kokularıyla hakim olduğu bir atmosferde Becky’nin babası bir gün japon balığı alacağı yerde yanlışlıkla damla balığı alıyor. Balığın rahatsız edici bakışlarına kilitlenen Becky, sonunda baş dönmesi ile etrafta dönmeye başlıyor ve elektrik şoku ile kendini “Bilgelik nedir?” sorusunu soran Sokrates’ın yanında buluyor. Bu kısım biraz fantastik gelebilir ama sonrasında Becky’nin yaşadığı sorgulamalar oldukça dikkat çekici.

“Peki ya ormanda bir ağaç düşse ve HİÇ KİMSE bunu duymasa yine de gürültü olur mu?”

Tam bu noktada aklıma üniversite hocam İrfan Erdoğan’ın “Kuru fasülye ile yedikten sonra çıkan gaz arasındaki ilişki iletişim olur mu?” sorusu etrafında dönen “İletişim nedir?” soruları geliyor. Sınav kağıdına ne yazsam bilememiştim. O yüzden Becky’ye bu yolculukta eşlik etmek çok keyifliydi.

Soru virüsünün bulaşıcı olduğundan şüphem yok. Evde Elif’in başlattığı soruları Kerem’in devam ettirdiği düşünüldüğünde virüsten bezmemek elde değil. Tabii bu işin şakası. Çocukların sorgulamaları yetişkinler için zorlayıcı olsa da soru sormayan ve her şeyi olduğu gibi kabul eden çocuklar da bana tuhaf geliyor. Yeni nesil bu açıdan daha şanslı sanırım.

Yeni neslin şanslı olmadığını düşündüğüm nokta ise teknoloji kullanımı. Kitapta bu duruma da gerçekçi bir özeleştiri yapılmış ve sonunda teknolojiyi reddetmekten değil de bağımlı olmaktan kurtulmak için yapılabileceklerden de bahsediliyor.

Becky’nin sorgulamaları, babasıyla ilişkisi, kitaptaki çizimler sevdiğim yerler oldu. Ancak karakterlerin tek yönlü ilerleyişi ve kötünün kötülüğüyle kalması, cezalandırılma şekli beni tereddütte bıraktı. O yüzden de serinin devamını merakla bekliyorum.

*Lokum Çocuk Kütüphanesi instagram hesabındaki başka pek çok kitap da ilginizi çekebilir.
8 yaş ve üzeri kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.

Becky Breinstein
Yazan: Marc Van Dijk
Resimleyen: Sander Ter Steege
Çeviren: Gizem Kara Öz
Hayalkurdu Yayınevi, 2021, 142 sayfa, 8+

lokumcocuk

0 Yorum

Yorum gözükmüyor

Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!

Yorum yapabilirsin

<