Press Here / Binbir Oyun / Herve Tullet / Hediye Kitap

Herve Tullet ismini “Press Here” kitabıyla duymuştum. Öncesinde ne dikkatimi çekmiş ne de bir yerde rastlamıştım.
Press Here geldiği günden beri evin en sevilen ve “anne/baba ne olur bu kitabı DA okuyalım” denilen ve hatta Elifin sayfalarını ezberlediği için kendi kendine “okuduğu” bir kitap oldu. Bunda Herve Tullet kadar kitabı eğlenceli okuyan ana-babalara da pay çıkaralım ama lütfen 🙂

Kurgu Nasıl?

Klasik hikayelerden oldukça farklı “kurgu”su ile muhtemelen hemen her çocuğun ilgisini çekeceği bir kitap. Elif yaklaşık 2 yaşından beri okutuyor ama bu durum kaç yaşa kadar gider bilmiyorum.
Kitabın Türkçesinin olduğunu duyduğumda ise ayrıca şaşırdım çünkü böyle güzel ve nitelikli bir kitabı nasıl kaçırmışım dedim ama haksız da sayılmam. Kitabın Türkçe yayın haklarına sahip yayınevi olan Timaş Yayınevi kitabın baskısında ve tanıtımında pek özenli davranmamış. Tanıtım kısmında biraz ikilemdeyim aslında, tanıtımı fazla yapılıp yüzü eskiyen ve içeriğinde pek de bir şey olmayan kitap sayısının arttığı şu günlerde yayınevine fazla yüklenmeyeyim. Bir de şu var; baskı kalitesi arttıkça maliyet de artıyor -kabul edelim- ama bu kitap için bu baskı/maliyet göze alınırmış dedirtiyor insana. (Güncelleme yapayım, yayınevi sesimi duymuş gibi harika bir baskı yapmış 🙂

Bir anda nasıl bu kadar Herve Tullet hayranı oldum ben de bilmiyorum 🙂 Diğer kitaplarını henüz satın almadım ama kitapçıda inceledim ve yazarın “anlatım şekli” için epey kafa yordum. Çünkü kitaplarının hemen hepsinin tarzı birbirine yakın dursa da hiçbiri bir diğerini tekrarlamıyor ve her seferinde yeni bir şey çıkıyor karşımıza.
Tabii Elifin kitabı çok sevmesinin de benim için özel bir yeri oluyor.
Press Here kitabında bir çocuk farkında bile olmadan renkleri, sayıları, sağ-sol kavramını öğrenmeye başlıyor. Kitabı bolca salladığı için kas becerisi de gelişiyor. ve en önemlisi kitapla eğleniyor. E, daha ne olsun?
Keşke buraya video da yükleyebilseydim ama fotoğraflarla idare edelim artık 🙂
“Press Here” ile başlıyor kitap ve sonu da aynı yere bağlandığı için kitabı defalarca okuyabilirsiniz ama insan bir noktadan sonra enerjisini de kaybediyor, itiraf edeyim.
Benim en sevdiğim yer, üflemeli sallamalı olan yerler.
“Sarı noktalara sertçe bas” dediğimde Elif, “Ama ben yumuşak basmak istiyorum anne” diyor.

blank
blank

Bir de bu sabah kitabı tekrar ve tekrar okuturken şunu dedi:
“Kitaptaki ablayı seviyorum.”
“Hangi ablayı?”
“Hani bana şunu yap/bunu yap diyor ya…”
Ahahahah, ben de “O benim yavrum” diyemedim, anlatıcı aslında Herve Tullet olduğu için aslında bu sevginin ona yollanması gerektiğini düşündüm.

blank

Kitabın editörü Gökçen’e “Binbir Oyun” kitabı ile ilgili kafama takılan birkaç soruyu da sorup bu yazıyı öyle yayınlamak istedim; sorularıma jet hızıyla cevap gönderen Gökçen’e de ayrıca teşekkür ederim 🙂

Editörden Kısa Kısa

Öncelikle Herve Tullet kitaplarını nasıl keşfettiniz ve neden sadece bir kitabını yayınladınız?
Herve Tullet’nin yayıncısı Bayard ile zaten çalışıyorduk, yayınevinin başka kitaplarını da yayımlamıştık daha önce. Bu kitap da önerildi, biz de çok sevdik ve haklarını aldık. Sonrasında sanatçının diğer kitaplarını da yayımlamayı çok istedik ama maliyetleri çok yüksek olduğu için yayın kurulundan olumlu karar çıkmadı.
blank
Kitabın ismine nasıl karar verdiniz?
Eş zamanlı olarak kitabın ios uygulamasını da yayıma aldık. Onun adını “istediğin kadar oyun üretebilirsin” mantığıyla Binbir Oyun koymaya karar verdik. Yalnızca oyun uygulaması değil, kitap da bu mantıkla hazırlandığı için ve arada ilişki kurulabilmesi için ikisinin adı da Binbir Oyun oldu.

Ve asıl merak ettiğim soru da; neden baskı kalitesini düşük tuttunuz? Bu haliyle maliyeti düşük olduğundan daha çok kişiye ulaşması çok daha iyi elbette ama acaba kalın karton baskı olsa orjinalindeki gibi daha güzel olmaz mıydı diye düşündürtüyor…
Dediğin gibi yayınevi daha çok kişiye ulaşabilmesi için maliyeti düşük tutmaya karar verdi. Orjinali gibi olsa daha dikkat çekici olurdu evet, ama bu bir yayın politikası tercihiydi.
blank
Bu yazıyı hazırlarken -gerçekten hiç aklımda yokken- bir çocuğun daha bu kitapla buluşmasına vesile olmak istedim. 22 Ağustos 2017 tarihine kadar bu yazının altına yorum yapan bir kişiye “Binbir Oyun” kitabını hediye edelim. Herkese bol şans!

*Bu kitapları da incelemek isteyebilirsiniz.

Binbir Oyun
Yazan ve Resimleyen: Herve Tullet
Timaş Yayınları, 56 sayfa, 3+

lokumcocuk

0 Yorum

Yorum gözükmüyor

Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!

Yorum yapabilirsin

<