2022 Şubat Ayı Okumalarım

Ocak ayı okumalarımı uzun uzun yazmıştım, bu ay da yine okuduklarım hakkında yazmak istedim. Hatta bunun beni motive ettiğini fark ettim. Kütüphaneden aldığım kitaplara öncelik vermeye çalıştım ve bu ay biraz Dr. Seuss ayı gibi oldu.

Hiç sevmeden okuduğum kitaplar da oldu. Bazılarını tamamlamadan bıraktım bazılarını da sonuna kadar okudum ki fikrim net olsun diye. Sonunda da “Bu kitap neden yayımlanmış gerçekten?” dedim ama elbette bu okur tercihi sadece.

Resimli kitaplar konusunda biraz kısır döngüdeyiz açıkçası. Her ay eve yeni aldığım resimli kitapların sayısında azalma var çünkü hayal kırıklığı yaşamaktan ve çocukların bezgin bakışlarından yoruldum. Gerçekten sadece çok merak ettiğim veya konusu ilginç/özgün bir şey olursa alma eğilimindeyim.

Bu ayın en ilginç okumalarından biri Nietzsche Ağladığında oldu sanırım. Hep merak ettiğim ancak okuma konusunda pek de istekli olmadığım bir kitaptı. Seda ısrar edince kitaplıktan çıkartıp başladım ve elimden bırakamadım. Altını çizdiğim ve aydınlandığım pek çok yer oldu.

Ocak Ayı Okumalarım

Çizgi Roman

  • Kurt/ Baobab Yayınları: Baobab Yayınları’nın neredeyse tüm kitaplarını aldım sanırım. En son yayımlanan Kurt ve Mülk kitaplarını da beraber almıştım. Mülk’ü çok severek okudum hatta geçen hafta Oksijen Gazetesinde yazarın kısa bir röportajı da vardı. Kurt kitabını okurken zorlandım çünkü benim için kanlı görüntüler fazlaydı ancak sert bir anlatımı olsa da çizgi roman severlere tavsiye ederim.
  • Moby Dick /  : Moby Dick hikâyesini okuyalı on sene olmuş ve daha önce çizgi roman uyarlaması olduğunu fark etmemiştim. YKY’den yayımlanan bu uyarlamanın çevirisi yeni yapıldı. Fena değildi ancak beni hikâye yönüyle tatmin etmedi. Tam da bu sebeple baskısı olmayan bir diğer uyarlamanın peşine düşmüştüm. Cha çizgisi var, onu da mart ayına sakladım. Çok daha iyi görünüyor.
  • Saniyede Beş Bin Kilometre / Baobab : Bu kitabı da alalı epey oldu ancak sıra gelmemişti. Kapaktaki görsel ve kitabın ismi sebebiyle müthiş merak ediyordum. Bu sarı-yeşil çizimlerin resimleme dilinde farklı bir adı var mı bilmiyorum ama benim sevdiğim bir tarz. Kitabın isim seçimi kime aitse ve aklına tam olarak nereden geldiyse tebrik etmek istedim (naçizane).
  • Good Dog / Flaneur : Benim için fazla tahmin edilebilir bir hikâye olduğundan ortalama bir yere koydum Good Dog’u. Bir köpeğin gözünden aktarılmış olması güzeldi.
  • Oz Büyücüsü /  : Geçenlerde Başak’ta görüp “Hiyaaa” nidalarıyla kitaba sulandığım için canım Başak benim için de bir tane bulup yollamış ve ben de bu ay Kadim Oz ile yeniden buluştum. Dorothy ve Alice’in bende yeri her zaman ayrı. Bu çizgi roman uyarlamasının da baskısı yok ancak bir şekilde okuyun derim, bence mükemmel.
  • Öykülerin İzinde Smyrna’dan İzmir’e / Tudem: Bu kitabı kütüphaneden ödünç almıştım. Tam olarak “çizgi roman” denir mi aslında emin değilim ama resimli bir anlatımı var. İzmir ile ilgili okuma yapmak isteyenlerin ilgisini çekebilir.

Roman:

  • Nietzsche Ağladığında/Ayrıntı: Bu ay okuduğum tek yetişkin kitabı bu sanırım. Daha çok okumak istesem de vakit ayıramıyorum diğer okumalardan fırsat yaratamıyorum. Nietzsche Ağladığında kitabını kendim için tam vaktinde okumuş olduğumu hissettim. Aydınlanma yaşatan bir kitap oldu.
  • Alice Harikalar Diyarında / Dali Resimleriyle: Bu kitabı hangi kategoriye koysam bilemedim aslında. Alice’i yeniden okumak isteyenlerin ilgisini çekecektir. Dali resimleri konusunda hayal kırıklığı yaşamadım desem yalan olur ama fikir güzel, 1970lerde yapılmış resimler olduğu için de o döneme göre değerlendirmeye çalıştım. SAnırım Dali deyince biraz daha çılgın resimler bekliyordum, sürrealist boyut soyutlukta kalmış gibi düşündüm. (Bu konudaki yorumuma pek güvenmeyin 🙂

2022 Şubat Ayı Okumalarım

Franziska Biermann Kitapları

Bu ay üç kitabını da arka arkaya okuduğumuz Franziska Biermann‘ı çocuklar çok sevdi. Bay Tilki ile daha önce tanışmışlardı ama Jacky Marrone de gelince üçünü yeniden okumak çok keyifliydi. Yeni macerasını merak ve heyecanla bekliyoruz.

Seriye Kitapsever Bay Tilki, Bay Tilki ve Kırmızı İp, Jacky Marrone Altın Pençe’nin Peşinde isimleriyle ulaşabilirsiniz. Özellikle son kitabın baskısı harika. Beni rahatsız eden tek şey Bayan Belte’nin “Dul Bayan Belte” olarak hikâyede yer alması oldu. Bay Tilki kitaplarını daha çok sevdim, Jacky Marrone biraz fazla uzatılmış ve basit geldi.

Elif’in Okudukları

Elif geçen ay Kral Şakir serisinden birkaç kitabı kütüphaneden ödünç almıştı. Ardından kitapçıda gezerken çok istediği için seriden bir kitabı da almıştık. Bir süre sonra “Ben bu hikâyelerden çok sıkıldım, hep aynı şeyler.” demişti. Geçen gün Aydın’a gittiğimizde arabada çok sıkılınca sesli kitap olarak dinledi. Bu seriyle ilişkisini çözemedim ama ben gerçekten bomboş ve çok anlamsız buluyorum.

Aydın’dayken Sıla Kitabevi’nden de birkaç kitap almıştık. Onlardan biri de Pati Dostları serisinden bir kitap oldu. Ben okumadım ama Elif sevdiğini söyledi.

İş Bankası Yayınları’nın Çizgilerle Klasikler Dizisi’nden Oliver Twist, Gizli Bahçe, Define Adası ve Vahşetin Çağrısı kitaplarını okudu. Sevdiğini söyledi. (Daha önce Raina Telgemeier okuması yaptığı için bu seri ona fazla kısa geldi ama çocuklar için aslında ne kadar az çizgi roman var farkında mısınız?

Moana‘nın çizgi filmini izlememiştik ama ben çizgi romanını görünce hemen almıştım. Elif dün de onu okudu, bazı yerler kafasına takıldı sanırım dönüp dönüp yeniden okuyor ve Tanrılar hakkında sorular soruyor. Ben de kitabı okusam iyi olacak.

Ormanın Şarkısı kitabını okuldan getirmişti, ona ilginç gelmiş hikâye ancak ben sevmedim. Fikrimi henüz paylaşmadım ama ortak okumalar yapmak keyifli oluyor.

Bu ayın bence en muhteşem gelişmesi Elif’in KUMKURDU ile tanışması oldu. Öncesinde ona okumayı düşünmemiştim. Kumkurdu ile yapılacak bir felsefe etkinliğine kayıt yaptırma niyetimiz olunca, kitabı okumasını ve eğer ki katılmak isterse onu etkinliğe yazdıracağımı söyleyince hevesle okudu. Beklediğimden de çok sevmesi beni de çok mutlu etti. Bu etkinliği de heyecanla bekliyoruz.

Resimli Kitaplar

Bu ay açıkçası çok fazla resimli kitap almadım o yüzden de yeni olarak ekleyebileceğim resimli kitapların sayısı fazla değil. (Aralarına eski basım olup bizim yeni aldığımız kitapları da ekliyorum.)

  • Yaşamın Kısa Tarihi / Uçanbalık: Bu ayın en muhteşem haberi bu kitaptı sanırım. Bu Kitabı Yalama‘dan beri yazarın peşindeydik. Yaşamın Kısa Tarihi’ni Elif kardeşine okudu birkaç kez, aralarında konuştular, onları izlemek de zevkliydi.
  • Bay Kamuki / Masalperest : Özge Bahar Sunar‘ın farklı hikâye anlatımlarını seviyorum. Bay Kamuki de yine sevdiğimiz kitaplarından biri oldu. Yazarın tüm kitaplarını ayrı bir yazıda aktarmayı düşünüyorum.
  • Dodi Dişdostu / Uçanbalık: Bu kitap yeni değil aslında ama diş olayları artınca evde içinde diş geçen kitaplara bakma ihtiyacı duydum. Elif Yonat Toğay‘ın tatlı bir anlatım dili var, sanırım yetişkin kitapları da dahil tüm kitaplarını okudum. Dişlerle ilgili kitap arayışınız varsa önerebilirim.
  • Komik Yer İsimleri Oteli / Domingo: Komik Hayvan İsimleri Bakanlığı kitabını okuyup çok sevdiyseniz bu kitapla ilgili beklentinizi biraz düşürün diyebilirim. Biz ilk kitaba çok çok çok güldüğümüz için bu kitabı da hemen aldık ama açıkçası evde tekrar okuma isteği de görmedi.
  • Sevgi Şemsiyesi Altında / Her Çocuk Zekidir / Vakıfbank Kültür Yayınları: Geçtiğimiz ay aynı yazar-çizer çiftine ait Süslü Kostüm Geçidi’nden bahsetmiştim. Güzel bir hikâyeydi, öyle olunca Davina Bell & Allison Colpoys‘a ait bu iki kitabı da aldım ancak pek sevmedik. Benzerlerinden farklı bir yanını göremedik diyelim.
  • Aramıza Katılan Bücürük / ABM : Kardeş temalı kitaplar almaya devam ediyorum, bu konu hakkında uzun bir yazı var taslaklarda yayımlanmayı bekleyen. Meraktan aldığım bir kitap ancak benzerlerinden bir farkı yoktu. Elinizde pek fazla seçenek yoksa iyi bir alternatif olabilir. Klasik bir “abla/kardeş” hikâyesi.
  • Su / Odtü Yayıncılık : Su hakkındaki kitapların sayısı artınca acaba konuyu nasıl işliyorlar diye merak edip su konulu kitapları izleme listeme almıştım. (O liste çok kabarık) Bu kitabı da kütüphaneden ödünç aldım. Çocuklar bu tarz kitapları beraber okurken sıkılabiliyor canı isterse Elif göz gezdiriyor. Benim daha çok ilgimi çekiyor diyebilirim. (Bu kitap da 2015’te yayımlandığı için güncelliği devam ediyor mudur bilmiyorum.)

blank

Dr. Seuss Kitapları

  • Geçtiğimiz haftalarda kütüphaneden tamamen öylesine Şapkalı Kedi Geri Döndü kitabını aldım. Dr. Seuss kitapları Türkçe’ye çevrildiği ilk zamanlarda seriye şöyle bir bakmıştım ve gerçekten ilgimi pek de çekmemişti. İlerleyen zamanda şiire, kafiyeye ve absürtlüğe olan ilgim artınca -gerçi absürtlük hep sevdiğim bir şeydi- Şapkalı Kedi‘yi Keremle okuduk ve çok sevdik. Ardından baskısına ulaşabildiğim diğer kitaplarını da sipariş verdim.
  • Aralarında en çok Yeşil Yumurta ve Salam kitabını sevdik. Hatta dün dizisini ailece izledik. Başka bir blog yazısında uzunca anlatmaya fırsat bulana kadar okuduklarımızın isimlerini ekleyeyim. Eğer şiir / şiirsel hikâye / absürtlük sevmiyorsanız hiçbir kitabını almayın. Biz çok sevdik ama Dr. Seuss kitapları ve -olabildiğince mümkün olan- çevirileri herkese hitap etmeyebilir.
  • Şapkalı Kedi Geri Döndü
    İyi Ki Doğdun
    Çoraplı Tilki
    Loraks
    Bir Balık İki Balık Kırmızı Balık Mavi Balık
    Hop Hop Top
    Ah Nerelere Gideceksin Bir Bilsen!
    Ne Kadar Şanslısın Bir Bilsen!
  • Dr. Seuss hakkında daha detaylı bilgiye web sitesinden ulaşabilir, bizde olmayan kitapları hediye edebilirsiniz 🙂

blank

Sanata İlk Adım Dizisi

Mavisel Yener‘in yazdığı Esra Uygun‘un resimlediği ve Hep Kitap tarafından yayımlanan bu seride toplam yedi kitap var. Biz dört tanesini aldık ve okuduk. En çok ilgimi çeken kağıdın muhteşem dokusu oldu. Böyle bir kağıda ve baskıya denk geldiğimi hatırlayamadım. Dr. Seuss okumaları ile birleşince eğlenceli bir okuma oldu yine. Elif, “yazar neden kafiyeli olmaya çalışmış?” dedi. Bazı yerler biraz zorlama geldi ama Esra’nın çizimleri ile uyumlu bir seri olmuş.

  • Oyun Sevenler Şapka Taksın
    Masal Sevenler Bulutlara Baksın
    Kedi Sevenler Buraya Toplansın
    Patlamış Mısır Sevenler Sinemaya Koşsun

İlk Okuma / Okul Çağı Kitapları

  • Kerem İle Minik Canavarlar  / Çizgi Roman: Bu seriyi Elif okumuştu, biz de Keremle birkaç kitabını okuduk. Eğlenceli. Okumaya yeni başlayan çocuklar için güzel bir alternatif.
  • Karaburun’un Gizemi / Redhouse Kidz: Ortada pek de gizem göremediğim bir hikâye. Bir yaz okuması olabilir ancak bana çok keyif vermedi.
  • Kuuzu ve Lunapark Ailesi / Günışığı: Bu kitabı çok uzun zamandır merak ediyordum. Ortalama buldum. “Komik dedem” ifadesinin sıklığı fazlaydı.
  • Astronot Dedem / YKY: Kütüphaneden ödünç aldığım bir kitaptı. Hiç sevmedim.
  • Neşeli Günler / Günışığı : Tipik bir Ahmet Büke hikâyesi. Kütüphaneden ödünç almıştım. Yer değiştirmek zorunda kalınması ve ailede yaşanan maddi sıkıntılara örnek bir hikâye olabilir ancak sonunun daha farklı olmasını isterdim.
  • Benim Adım Maryam/ Ginko Çocuk : Kısa ve duru bir anlatım. Özgün bir hikâye değil belki ama Ora/bura üzerinden aktardıkları dikkate değer. Elif okuduktan sonra kitapla ilgili konuştuk. Kitabı oldukça normal bulması beni biraz şaşırttı. (Bu kısmı ayrıca yazasım var.)
  • Teşekkürler Kırçıl / Doğan Çocuk : Hafize’nin yayımlanan son kitabı ve sevgili Müjde’nin çizimleri olması sebebiyle almıştım. Gerçek bir hikâyeyi aktarmış olması da iyi hissettirdi.
  • En Güzel Ayakkabı / Final Kültür: Goodreads hesabımda kitapla ilgili birkaç cümle yorum yazmıştım. Anlatma çabası olan hikâyeleri sevmiyorum.

Okumaya Devam Ettiklerim:

  • Marsık ve Ben: Dün geldi, hemen başladım muhtemelen bugün yarın biter. Yazarı ve dili seviyorsam kitaptan ayrılamıyorum.
  • Aşkın Celladı : Seda’dan ödünç aldım, uykudan önce okuyorum. Fazla uzun bir anlatımı var biraz sıkıldım.
  • Homo Sapiens / Çizgi Roman: Yine Seda’dan ödünç aldığım bir kitap. Homo Sapiens kitabı evde vardı aslında ama kitaba birkaç kez başlasam da ilerleyememiştim. Grafik roman hali çok iyi gidiyor.
  • Merhaba Evren : Bu kitapla ilgili ciddi bir talihsizliğim var. Üç veya dördüncü seferdir baştan başlıyorum, yazarın dilini sevince diğer kitabını da aldım ama Evren henüz bitmedi.

Storytel’de Dinlediklerim:

Bu ay yine Harry Potter‘ı dinledim. İkinci ve üçüncü kitapları da bitirmiş oldum. Resimli özel baskılarını alsam mı almasam mı arasında kaldım açıkçası. (Baskı sıkıntısı da var.) Henüz dinlemediyseniz Tilbe Saran seslendirmesini kaçırmayın.

Mart Okuma Niyetim

Planım demedim fark ettiyseniz çünkü planlı okuma yapabilen biri değilim. Ancak ortada bir niyetim olduğunu da bu yazıdan saklamak istemedim.

  • Ardıç Tohumu, Willoughby Ailesi kitaplarının sonuna gelmiştim, sanırım önce onları bitireceğim.
  • Kadınlar Rüyalar Ejderhalar kitabını bölüm bölüm okumak daha iyi geliyor. Bu ay belki biter belki de bitmez…
  • Ters Yüz Şatosu, yazarını sevdiğim için aldım. Merak ediyorum, okumamı öne çekebilirim.
  • Sevgili Arsız Ölüm kitabını tatlı Merve hediye etmişti. Latife Tekin okumadım hiç ve nisan ayında Fethiyeye tiyatrosu gelecekmiş. Mart ayında okumaya çalışacağım.
  • Moskova’da Bir Beyefendi kitabını karabalık okuduğundan beri niyetleniyorum. Gerçi bu ara Rusya görmek ister miyim çok emin değilim ama başladım ufaktan.
  • Büyülü Deniz, Tılsım serisi, Bütün Ayazların Ortasında, Capa, Jakob’un Deniz Kabuğu, Güneş Ağacı, Scott Pilgrim, Moby Dick Chaboute çizimleriyle grafik roman uyarlaması yine mart ayı için okumayı düşündüklerimden.
  • Kargoda olup beklediğim kitaplardan da Orwell‘in hayat hikâyesinin çizgi roman uyarlaması, Gamze’nin son kitabı Mutluluk Neydi Simba?,Günlerden Bir Gün, Bir Zamanlar Bir Yağmur Damlası gibi kitaplar da beni heyecanlandırıyor.

Aklımda olanların pek azını yazdığıma inanmak zor gelebilir çünkü yazı fazlasıyla uzun biliyorum. Kitapları merak etme, onlara ulaşma, onların peşine takılma, okuma, haklarında bir şeyler yazma ve bazen üretme sürecim öyle karmaşık ki esasen bana çoğu şeyi unutturuyor. İyi ve kötü anlamda.

Bir ay sonra yine yazmak ister miyim aylık okuma sürecimi bilmiyorum ama 2022 Şubat Ayı Okumalarım listesindeki kitaplardan okuduğunuz veya merak ettiğiniz varsa belki yorumlara yazarsınız.

lokumcocuk

2 Yorum

  1. Avatar
    Duygu Şubat 28, 2022

    Merhaba, yazılarınızı, okumalarınızı takip ediyoruz. İlgi duyduğumuz kitaplar sıklıkla çakışıyor. Bu kitaplardan biri olan ‘Kumkurdu’ ile ilgili bir etkinlik olacak yazmışsınız, rica etsem bizimle de paylaşır mısınız nasıl bir etkinlik olacak, belki katılma imkanımız olur? Emeğiniz için ayrıca teşekkürler..

    Cevapla
    • Avatar
      lokumcocuk Mart 01, 2022

      Merhaba, instagramda thinking.community hesabında paylaşılan bir etkinlik var. Hanife Sümer tarafından yapılıyor. Biz de ona kayıt yaptırdık, cuma günü başlıyor. İsterseniz bir bakın.

      Cevapla

Yorum yapabilirsin

<