İçinde Müze Geçen Çocuk Kitapları

Müzeler Haftası sebebiyle ben de kitaplığımda olan ve çocuklara müze gezisi yaptıran kitaplardan bahsetmek istedim. Sayıları ne yazık ki çok fazla değil ama bu alanda Türkçe yayımlanmış kaynak taraması yapılacak olursa kitapların bir arada durmasını ve biraz da asıl anlatılmayanın ne olduğunun ortaya çıkmasını önemsiyorum.

İçinde Müze Geçen Çocuk Kitapları

MÜZE (Yazan: Susan Verde / Resimleyen: Peter H. Reynolds / Günışığı Kitaplığı / 4+)

Bu kitapla ilgili şurada bir paylaşım yapmıştım. Küçük yaş gruplarını sanatla, ressamlarla ve müzeyle tanıştırmak için harika bir kitap. Okuduktan sonra içinizden dans etmek geliyor.

BENİM MÜZEM (Yazan ve Resimleyen: Emma Lewis / Redhouse Yayıncılık / 4+)

Bu konuyla ilgili resimli kitap örnekleri arasında en çok parlayan kitaplardan biri. 2017 yılında Bologna Ragazzi Ödülü’nü de kazanmış olması hiç şaşırtıcı değil. Kullanılan çizim tekniği oldukça ilgi çekici. Müzelerin büyük veya kapalı mekanlarda olması gerekmediğini anlatırken okuru hoş bir yere getiriyor:  “Ne koleksiyonu yapmayı seversin? / Kendi müzende neler sergileniyor?” gibi… Kitabın sonunda cevaplanmayı bekleyen pek çok soru var.

MÜZEDE BİR GÜN (Yazan: Ezgi Berk / Resimleyen: Ece Zeber / Final Kültür Sanat Yayınları / 4+)

Ezgi Berk ve Ece Zeber birlikteliğindeki uyum bu kitapta da devam etmiş. Müze gezmeyi sıkıcı bulan bir çocuğun zorla gittiği bir müze gezisi sırasında müze gezmeyi çok seven bir kızla tanışması ekseninde başlıyor hikâye. Ve gerçekten şunu düşünmeden edemiyorum: “Çocukları serbest bıraksak çok daha iyi olmaz mı?” Kitabın sonunda yer alan “Kitapta Yer Alan Sanatçılar” dizinine belki kitapta geçen akımlarla ilgili de kısa bilgiler eklenebilirmiş. Çizimleri çok eğlenceli, Elif müzede elma yemeleri detayına bayılmıştı.

KIRMIZI BALON ÜNLÜ RESSAMLARI TANIYOR (Yazan ve Resimleyen: Elif Gül Aydın / 5+)

Bu kitabı çok seviyorum. Kırmızı balonun peşinden bizi müzenin içerisine sürüklüyor ve gözümüze sokmadan bizi ressamlarla tanıştırıyor. Şurada detaylıca paylaşmıştım. Yazarın Minti ve Spagetti isminde yeni çıkan bir başka kitabı da var. Sanatla ilgili değil ancak resimlerinin tamamını kendisi keçeden yaptığı için kıymetli bulduğum bir kitap, onun da yolu açık olsun.

OSMAN HAMDİ BEY’İN HAZİNESİ / İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZELERİ (Yazan: Lider Hepgenç / Resimleyen: Aysun Altındağ / Final Kültür Sanat Yayınları / 6+)

Bu kitabı eve geldiği gün büyük bir heyecanla okumuştuk Elifle. İçinde bolca etkinlik olması ikimizin de ilgisini çekmişti. Osman Hamdi Bey ile ilgili yazılmış biyografi kitaplarından sonra bu kitabın okunması da çocuklar için pekiştirici olacaktır.

MÜZEDE CANAVAR YOKMUŞ (Yazan: Hüsne Rhea Çiğdem / Çınar Yayınları / 8+)

Bu kitapla ilgili daha önce blogda detaylı bir yazı paylaşmıştım. Yazarın “Müze Kiti” oluşumunu da sonradan öğrendim. Umarım Elifle ve Keremle beraber gezme şansımız da olur.

Bu yazıyı sadece kitaplarla tamamlamak istemedim. Pandemi öncesi müzelerin ve etkinliklerin “çevrimiçi” gezilebileceğini söyleseler gerçekten inanamazdım. Pandemi sırasında Elifle pek çok müzeyi sanal turla da olsa gezmeye çalıştık. Asıl güzel olan da sanat ve müzelerle ilgili olan etkinliklere katılmaktı. Bunun için hangi adresleri takip edebilirsiniz, onların linkini de ekliyorum. (Daha ne yapsın bu Lokum 🙂

Çeşitli Müzeler ve Çevrimiçi Etkinlikler

Müze denilince akla sadece sanatla ilgili müzeler gelse de çok çeşitli amaçlarla kurulmuş müzeler de var, İstanbul Oyuncak Müzesi, Uçurtma Müzesi gibi. Yıllar önce -en az on yıl var- Beypazarı’ndaki Yaşayan Müze‘yi gezmek de bize çok keyif vermişti. Kerem’in doğumundan bir gün önce gezdiğim PTT Pul Müzesi de hâlâ aklımda.
Tam burada belki Gamze’nin “Bir Çocukla Müze Gezmek” başlıklı yazısını da hatırlamak iyi olacaktır.

Atölyelerin bazıları ücretliydi ama pek çoğu da ücretsizdi. Ben Elif’in sınıf arkadaşları veya aile, komşu vb yakın çevresinden ziyade hiç tanımadığı insanlarla da böyle güzel vesilelerle tanışmasını, etkinliklerde söz alıp kendini ifade etmesini önemsiyorum. Heyecanlanarak katılması, saatleri sayması -arada beni de bunaltması-, etkinlik sonrası yaşadıklarını hissettiklerini bizimle paylaşması bana umut veriyor.

Ayrıca Qbicart ile tanışmanızı da çok isterim. Hem ücretli hem de ücretsiz atölyelerine katıldık ve işini severek heyecanla coşkuyla yapan insanlarla karşılaştık. Web sitelerinde oldukça detaylı programlar var.

Sizin bildiğiniz başka atölyeler, etkinlikler de varsa paylaşırsanız sevinirim.

İtiraf etmem gerekirse her müze gerçekten ilgimi çekmiyor ancak farklı yaklaşımlarla oluşturulmuş, yenilikçi bakış açılarını görmek beni heyecanlandırıyor. Tek bir müze seçmem gerekseydi sanırım -ve mutlaka- Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘ni seçerdim.

Bu hafta için iki ayrı hediye sürprizim olacak. İnstagram hesabımı takip ederseniz bu sürprizlerden hemen haberdar olursunuz, ne güzel değil mi? İçinde Müze Geçen Çocuk Kitapları listesini sevdiyseniz, ilgilenebileceğini düşündüğünüz kişilerle paylaşabilirsiniz.

Ressamlar Hakkındaki Çocuk Kitapları listesine de bakmak ister misiniz?

lokumcocuk

0 Yorum

Yorum gözükmüyor

Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!

Yorum yapabilirsin

<