Bir Çocuk Kitaplığı Oluşturmaya Giden 7 Adım

Bir çocuk kitaplığı oluşturmak için benim aklıma 7 adım geldi. Tüm adımlar tamamlanmadan da güzel bir kitaplık oluşturulabilir elbette ama konu kitaplar olunca sadece tek bir koldan beslenmekten ziyade çok yönlü bir bakışın daha tamamlayıcı olacağını düşünüyorum.

1.Çocuk kitaplarına ilgi duymak ve bu sayede bilgi ve fikir sahibi olmak.

İlk adımda henüz kitaplara geçmiyor ve kendimize basit bir soru yöneltiyoruz: “Bir çocuk kitaplığı oluşturmayı neden istiyorum?” Önce bu soru üzerinde biraz düşünmenin yararı olabilir. Yalnızca çocuklarınız olduğu için çocuk kitapları hakkında bilgi sahibi olmak istiyor olabilirsiniz. Ancak diğer taraftan bu büyülü denize demir atıp orada kalmak isteyen çocuksuz biri de olabilirsiniz. Sebebi sadece siz bilebilirsiniz ama ilgi duymak, her alanda olduğu gibi, çocuk kitapları dünyasında da sizi küçük denizlerden okyanusa taşıyacaktır.

2. Kitapçı gezmek, kütüphaneye üye olmak ve kitapları tanımak.

Kitap hafızası oluşturabilmek için bolca kitapçı gezmek ve farklı kütüphanelere üye olup belirli aralıklarla bu kütüphaneleri ziyaret etmek hem yeni çıkan kitapları tanıyabilmek hem de artık baskısı olmayan kitaplar hakkında fikir edinebilmeniz açısından önemli bir adım. Özellikle işini severek yapan çocuk kitapçılarına denk gelirseniz çok şanslısınız, bir süre sonra yatıya kalmak için izin isteyeceğinize eminim.

3.Yayınevleri hakkında bilgi sahibi olmak ve güncel katalogları takip etmek.

Yetişkin edebiyatı için de benzer bir durum var ama çocuk edebiyatında yayınevleri hakkında bilgi sahibi olmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Birçok yayınevinin internet sitesinde yayınevini anlatan kurumsal bilgiler mevcut. Son çıkan kitapların konusunu, temasını detaylıca görebilmek ve yayına hazırlanan kitapları inceleyebilmek için güncel katalogların takip edilmesi de keşfetmenizi sağlayan bir adım. Yayınevini ve yayın politikasını bilmek okyanusta ilerlerken elinizde bir harita olduğunu gösterir. Bu durumda tek bir soruyu cevaplamanız yetecektir: Ben hangi kıtaları keşfetmek istiyorum?

4.Kitap kulübüne üye olmak veya arkadaşlarınızla kitap sohbeti yapmak.

Okuduğunuz kitaplar hakkında sohbet edebileceğiniz arkadaşlarınızın olması veya aynı kitabı okuyan farklı insanlarla o kitap hakkında konuşmak oldukça ufuk açıcıdır. Okuduğunuz kitaba farklı gözlerle bakmanızı sağlar. Çocuk kitabı okuyan yetişkinlerin olduğu bir kulübe katılma fikri, sizce nasıl bir adım? Belki bu adımı atmak için siz gönüllü olursunuz.

5.Kitaplarla ilgili yorum yazıları okumak.

Sosyal medyada yer alan tanıtım yazılarıyla ilginizi çeken bir kitabı almak oldukça riskli olabilir. Bu sebeple, bağımsız yayınlar yapan veya sizin zevkinize yakın gördüğünüz kişilerin yorumlarını dikkate alabilirsiniz. Okuduğunuz kitaba veya sevdiğiniz yazara ait detaylı bir yorum yazısına ulaşabilmek, büyük bir şanstır. Bu durum sizi besler ve bu yolda size ışık tutar.

6.Yabancı yayınları takip etmek.

Dünyadaki genel durum hakkında bilgi sahibi olmak ve ülkelere göre çocuk edebiyatındaki hatların farkında olmak okuma zevkinizi ve tercihinizi de geliştirir. O ülkenin / toplumun konulara yaklaşımını okumak, aile ilişkilerine tanık olmak ve gündem konularını izleyebilmek için bu durumun çocuk edebiyatındaki yansımasına bakmanız yeterli olacaktır. Benim en gerçekçi bulduğum ve ele aldığı konulara olan yaklaşımını cesur diye nitelendirdiğim edebiyat örnekleri İskandinav ve Alman edebiyatında yer alıyor. Bu coğrafyaya ait yazarlardan okuma yapmak farklı bir okuma zevki sunuyor.

7.Çocuk edebiyatı alanında verilen ödüller hakkında bilgi sahibi olmak.

Bir kitabın üzerinde yer alan kabartmalı işlenmiş ödülün ne anlama geldiğini bilmek için çocuk edebiyatı alanında verilen ödüllerin ne anlama geldiğini bilmek ve bunu doğru okumak da son adım olarak değerlendirilebilir. Birkaç örnek vermem gerekirse;
İsveç Sanat Kurulu tarafından yazar Astrid Lindgren’in anısına her yıl verilen Astrid Lindgren Anma Ödülü (ALMA) alanında dünyanın en büyük ödülü sayılıyor.

Hans Christian Andersen Ödülü ise Uluslararası Çocuk ve Gençlik Yayınları Kurulu (IBBY) tarafından her iki yılda bir, yaşayan bir yazara ve bir çizere veriliyor. Hans Christian Andersen 2020 Ödülü’nün bu yılki sahipleri yazar Jacqueline Woodson  ve illüstratör Albertine oldu. Çizimlerini Albertine’in yaptığı İncelikli Şeyler ve Küçüğüm kitaplarına göz atmak isteyebilirsiniz.

*Bu listeyi Kitap Koala Blog için hazırlamıştım ve orada yayımlanmıştı.

 

lokumcocuk

0 Yorum

Yorum gözükmüyor

Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!

Yorum yapabilirsin

<