Bir Proje Hayali : “Çocuk Edebiyatına Eleştirel Bir Bakış” Okumaları

Yazıyı yayımlamadan hemen öncesinde değişiklik yapmazsam çok uzun bir başlık attım. Blog için yeni bir paylaşım olacak buraya yazacaklarım. Bazen içimde gerçekten bir kurt olduğunu veya bana rahatın battığını düşündüren anlar yaşasam da yine de bu projeyi paylaşmasam olmaz.

Erdem Çocuk tarafından 2018 yılında Türkçe’ye çevrilen Çocuk Edebiyatına Eleştirel Bir Bakış kitabını almakta ve okumakta biraz üşengeç davrandım. Neden bilmiyorum hep sonraki zamanlara öteledim. Bunda kitabı elime almamış olmamın da çok büyük etkisi var diyebilirim aslında. Kitaba hızlıca göz atıp beni nelerin beklediğini gördükten sonra ise oldukça heyecanlandım ve notlar alarak ilerledim. Bu kadar değerli bir kitabın daha derin okumalarla zenginleşebileceği fikri geldi aklıma.

Bu tarz proje/etkinlik gibi şeyler hayatıma bundan yaklaşık 6 sene önce kurduğum Çocuk Kitapları Kulübü ile girdi diyebilirim. Sonrasında da çeşitli okuma kulüplerinde bulundum ve bu alanda tecrübe kazandım.

Çocuk Edebiyatına Eleştirel Bir Bakış

Bu kitabın hızlı okumasını yaptığımda sayıları çok fazla olmasa da kitapta adı geçen Türkçe’ye çevrilmiş kitapları da işaretledim ve çoğunu okumuş olmaktan mutluluk duydum. Okumadıklarıma da ulaşmaya çalıştım ve henüz çevirisi yapılmamış ancak merak ettiğim kitapları da listelemeye çalıştım. Sayıları gerçekten oldukça fazla!

Sosyal medya bence gerçekten ilginç bir mecra. Yokmuş gibi de yapamıyorsunuz hayatınızın merkezine de almak istemiyorsunuz.

Güzel olan tarafından bakacak olursam, Lokum Çocuk Kütüphanesi instagram hesabı sayesinde ortak noktamız çocuk kitapları olan harika insanlar girdi hayatıma. Bu projeyi özetleyerek instagram hesabımdan da paylaşabilirdim ancak uzun yazmak istedim.

Projeye Geçelim Mi?

1. Çocuk Edebiyatına Eleştirel Bir Bakış kitabını okumak isteyen gönüllüler bulunur. (Sayıları en az 10, en fazla 20 kişi.)

2. Kitabın temini süreci ve iletişim ağının kurulması için de ayrıca gönüllü bir kişi seçilir.

3. Ayda bir kez buluşma ile kitaptan bölümler sırayla okunur ve ek okuma olarak o bölümde geçen kitaplardan en az biri de yine okunabilir. (Bunun için alt okuma grupları oluşabilir.) / (Örümcek Ağı kitabı olmazsa olmaz mesela)

4. Bölümlerin konusuna göre bazı buluşmalarda sektörden konuk yazar/editör/çizer davet edilebilir.

5. Kitabın uzunluğu da göz önüne alındığında yaklaşık bir yılda okumalar tamamlanır.

Projenin Heyecanlı Tarafları

1. Çocuk edebiyatına eleştirel bir yaklaşım sunan ve konunun detayına hiç sıkmadan inen bu tarz okumalar okura ve bu alana katkı sağlayacaktır. Bireysel okumaları kolektif bilince yükseltecektir. (Bu iddialı oldu ama neden olmasın?)

2. Yapılacak ek okumalar ve konuklar sayesinde anlatılan konuların da daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.

3. Ortak noktası çocuk kitapları olan insanların tanışıp kaynaşmaları için vesile olacaktır.

Projenin Zorlayıcı Tarafları

1. Uzun soluklu bir proje olduğundan sürekliliği sağlamak zorlayıcı olabilir.

2. İnsanlar arası ilişkiyi hangi grup /kulüp olursa olsun yönetmek pek kolay olmayabiliyor.

3. Vakit ayırma konusunda benim bile tereddütüm var, sizi düşünemiyorum 🙂

İşin aslı, haydi şimdi biraz gerçeklerden bahsedeyim size, kitabı okurken defterime ve bloga ayrı ayrı notlar almaya başladım ve kendime bir okuma hedefi koydum. Notlar ve onları yazma,  kitabın içinde geçen kitaplardan da okuma gibi durumları da hesaba katıp mart sonuna kadar kitabı içime sinecek şekilde tamamlama “meydan okuması” planladım. Yukarıda yazdığım proje hayali olmazsa -işi ben yürütmek istemiyorum, gönüllülerden gönüllü çıkması lazım- ben bu meydan okumaya oldukça tutkuyla bağlıyım. Aslında en başta bunu diyecektim.

Saat yeniden sabahın 2si olmak üzere ama artık daha iyiyim ekrana bakarken çünkü sonunda doktora gittim ve bir gözlüğüm var! Bugün annemi görüntülü arayıp onu gözlüğümle şok ettikten sonra (en son 30 sene önce gözlük takmıştım) annemden azarı da yedim: “Karanlıkta kitap okuma diye hep söyledim sana ama beni dinlemedin.” Çocuklarım geç uyuyor ve uykuya geçerken loş ışıkta yanlarında duruyoruz ve bu süreçte okuma yapmaya çalışıyorum.

Lafı bu projeye nasıl bağlayacağım biliyor musunuz? O loş ışıkta bile Çocuk Edebiyatına Eleştirel Bir Bakış kitabı oldukça heyecanlı okunuyor. Çocuk edebiyatına ilginiz varsa kitabın uzunluğu gözünüzü korkutmasın demek istedim. Ya da benim kitapla ilgili yazacağım blog yazısını bekleyin 🙂 (Sobacı Hocam duysa bu reklam aşkımla gurur duyabilirdi.)

Böyle uzun soluklu bir okuma ile ilgilenenler olursa, gerçekten sadece yapabileceğinize inancınız varsa yazın, bana e-posta yazın. Adresim: lokumcocukkutuphanesi@gmail.com

Bu yazı belki evrenin sonsuzluğunda kaybolup gidecek belki de şirin mi şirin bir grubun kurulmasının tohumu olacak. Hep beraber göreceğiz!

Kitapla ilgili detaylı bilgiye buradan bakabilirsiniz.

*Unutmadan, bu kitabın yazımında, çevirisinde, yayımlanmasında, danışmanlığında, basılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

Çocuk Edebiyatına Eleştirel Bir Bakış
Yazanlar: Rebecca J. Lukens, Jacquelin J. Smith, Cynthia Miller Coffel
Erdem Yayınları, 2018, 360 sayfa

lokumcocuk

1 Yorum

  1. Avatar
    Şirin Ocak 09, 2021

    Birinç ☝️

    Cevapla

Yorum yapabilirsin

<