
Vanessa’nın Yanındayım
Zorbalığa Karşı Neler Yapabilirsin?
Zorbalık, üzerinde pek de durulmayan ama aslında konuşulması gereken önemli bir konu. Özellikle çocuklar için bunun dile getirilmesi pek zor, çünkü başlangıçta çocuk neler olduğunu anlayamıyor, kendini kötü hissediyor ama yaşadığı bu durumun ismini koymakta zorlanıyor. Yetişkinlerin bile açık açık dile getirirken zorlandığı bir durum bu. Vanessa’nın Yanındayım Bir İyiliğin Öyküsü ise sessiz bir kitap olmasına rağmen zorbalığın tüm etkisini apaçık bir biçimde dile getiren çok değerli ve önemli bir kitap.
-
Vanessa’nın Yanındayım
Vanessa’nın Yanındayım
Bir gün sınıfa yeni biri gelir; Vanessa tüm gün derse katılmadan, spor salonunda tek başına oturur, yalnız kalmanın hüznü vardır üzerinde ama okuldan çıkarken daha kötüsü olur. Bir çocuk ona kötü sözler söylemeye başlar. Bu noktada tekrar çocuk kitaplarındaki çizimlerin gücünü ve önemini anlıyoruz. Vanessa’nın bu sözlere karşı aşama aşama yaşadığı duygular pek çok kelimenin ifade edebileceğinden çok daha gerçekçi bir biçimde anlatılmış.
Bu kötü olay sadece Vanessa’yı etkilemez, o sırada bu olayı görenlerden bir arkadaşı da çok üzülür ve bu olayı diğer arkadaşlarına anlatır ama o anda hiçbir şey yapamazlar. Ertesi sabah olduğunda küçük kızın aklına bir fikir gelmiştir ve zorbalığa hedef olan Vanessa’nın evine uğrar ve okula beraber gitmeye karar verirler. Yapılan bu iyilik birçok çocuğa ilham verir, örnek olur.
Önceki gün yaşanan bu olaydan haberi olan çocuklar katılır önce, sonra diğerleri ve böylece oldukça kalabalık bir grup çocuğun Vanessa’nın yanındadır. Okula hep beraber, Vanessa’nın yalnız olmadığını göstererek girerler. Peki ya zorba? Onun artık bu hikâyede bile yeri yoktur ya, tüm çocukların bu kıza destek olması onu renkten renge sokar ama artık hiçbir şey yapamaz.
Sessiz kitapların özelliklerinden biri bu kitapta daha kuvvetli bir biçimde ortaya çıkıyor: zorbanın söylediği sözlere şahit olmuyoruz ama okurken bu o durumu yaşayan çocuğun işittiği sözlerin, kitapta olmayan kelimelerin Vanessa’nın yaşamındaki yansımasını görüyoruz. Çizimler bu açıdan çok başarılı. Bu aynı zamanda zorbalık yaşamış çocuklar için de oldukça iyileştirici, çocuklar bu şekilde kendi yaşadıklarının üzerinden giderek kendilerini daha rahat ifade etme fırsatı bulurlar hem de Vanessa ile kendini özdeşleştirip yalnız olmadığını düşünürler.
Vanessa’nın Yanındayım zorbalıkla baş etmeye farklı bir açıdan yaklaşıyor, hem bu durumu yaşayan çocuğun duygu durumunu aktarırken hem de bu durum karşısında nasıl karşı durulabileceğini gerçekçi bir yaklaşımla zaten tam da yaşanan olaydaki gibi anlatıyor. Zaten kitabın arka sayfasında hem çocukların böyle durumlarda neler yapabileceğine dair kısa bir rehber hem de ebeveynlerin bu kitabı okurken kullanabileceği kelimelere yer verilmiş.
Kitabın yazarı Kerascoet olarak gözükse de aslında bu çizer karı koca çift Marie Pommepuy ve Sebastien Cosset’in kendilerine taktıkları ad. Gerçek bir olaydan yola çıkarak yazılmış ama harfler ve kelimeler yerine sıcacık çizimlerle aktarılan bir hikâye. Amerika’da bir üniversite öğrencisinin zorbalığa uğraması üzerine ertesi gün üç yüz sınıf arkadaşının okul yolunda ona eşlik etmesinden yola çıkarak yazılmış. Sessiz bir kitabın, tek bir kelime kullanılmadan bu olayı böylesine aktarması büyüleyici. Vanessa’nın Yanındayım, hem bir rehber hem de çocuklara yalnız olmadığını hissettiren sıcacık bir kitap.
Esra Karadoğan / Konuk Yazar
Konuk Yazar kategorisindeki kitaplar da ilginizi çekebilir.
Lokum Çocuk Kütüphanesi instagram hesabındaki başka pek çok kitaba da göz atmak isteyebilirsiniz.
Vanessa’nın Yanındayım
Bir İyiliğin Öyküsü
Kerascoët
Redhouse Kidz, 32 sayfa
2 Yorum
Kelimeler kifayetsiz deriz ya, çoğu zaman. Bu kitabı hiçbir kelime bu kadar çarpıcı yapamazdı herhalde. Kalemine sağlık Esra.
Metin olmadığı için kitaba söz uydurmaya o kadar odaklanmıştım ki önemli bir ayrıntıyı kaçırmıştım. Zorbalığın olduğu sayfada kızım okumama itiraz etti ve hayır anne öyle demiyor dedi. Ne diyor peki? Bu çocuk ona sen çok kahverengisin diyor dedi. Gerçekten de zorbalık yapan çocuk sarışın şekilde, uğrayan ise brown denilen daha çok hint asıllılara benzer bir şekilde resmedilmişti. Kitapta zorbalığın yanı sıra ırkçılık da işlenmişti ve bunu 4 yaşındaki kızım o kadar güzel farketmişti ki. Yaşasın güzel kitaplar.