
Var Mısın Yok Musun
Sgardoli
Var Mısın Yok Musun kitabında ise Franz ve Gabri isminde 16 yaşında iki genç var ve hikaye Bologna’da başlasa da İtalya haritasını açıp merakla “neredeler” dedirtecek kadar yolda geçiyor 🙂
Kitap benim için yine çok verimli bir okuma sağladı. İçinde güzel alıntılar, altı çizilesi cümleler ve yer yer öyle komik sahneler/ifadeler var ki gerçekten kahkaha attım. Elif olsa “ne oldu anne” derdi 🙂 (Ağlayınca veya çok gülünce merak edip soruyor)
“Arkadaş, hakkında bildikleri hoşuna gitmese de, seninle ilgili her şeyi bilendir.” / Elbert Green Hubbard
Var Mısın Yok Musun
Franz, yüzmeyi (tam 70 tur) ve matematiği çok seven biraz da içine kapanık bir çocuk. Baba Aristide de yalnızca ak ve kara düşünebilen bir adam ve anne de ‘on’ / ‘off’ konumunda evden dışarı çıkmadan dondurulmuş gıdalarla hayatını yaşayan bir kadın olarak resmedilmiş. (günümüz ebeveynlerine güzel göndermeler var)
Spiga Ailesi bol hayvanlı bol çocuklu bir aile, onlardan biri de bizim Gabri.
Arkadaşlık ilişkilerinde bu kadar dengesiz bir ilişki normalde beni rahatsız eder ama Franz (ve tabii Lenu) zaten buna gönüllü görünüyor.
Kitap tam da bu yolculuğu anlatıyor.
Yolculuk
“Üç kaz, bir kız, iki kader kurbanı ve bir köpek: roman konusu olabilecek iyi bir malzeme”Var Mısın Yok Musun, özellikle iki konuda oldukça etkileyiciydi:
1. Arkadaşlık.
2. İçeride olmak:
“Her birimiz için, az ya da çok uzak, az ya da çok gizemli bir ‘içerisi’ olduğunu düşünüyorum.”Sgardoli’nin oldukça akıcı bir dili var ve bu kitapla beraber İtalya hakkında yepyeni şeyler öğrendim. Bunda kesinlikle çevirinin ve çevirmen Nilüfer Uğur Dalay’ın başarısı var. (Bloga henüz yazamadım ama Kuyruklu Yıldız Eken Adam‘ı okurken de benzer şeyler hissetmiştim.)
Bataklığın kaygan kumlarında başlayan bu arkadaşlık, yolculukla beraber bir imtihandan geçer, acaba bu iki arkadaşı bir arada tutmayı İbej Bebekleri başarabilecek midir?
Son zamanlarda nasıl ve neden bu kadar çok kitaba gömüldüğümü düşündüğümde cevabı bulamamıştım. (hayattan koptum biraz) meğer cevap da bu kitaptaymış:
” Kimi zaman, bizi çevreleyen gerçeklik hoşumuza gitmiyorsa, kitap her derdimize deva olabilir.”
Bu hikayeyi Türk bir yazardan okusaydık bence Matilde yeniden sahneye çıkar, Gabri’nin çalışma hayatıyla ilgili söyledikleri biraz daha yumuşak anlatılır ve hikayenin sonu illa ki arkadaşlık vurgusuyla biterdi.
Öz eleştiri yapmak gerekirse Dünya edebiyatında konulara daha rahat yaklaşılmasını seviyorum. Andersen Ödüllü Sgardoli’nin peşini bırakmaya da niyetim yok. Umarım ON8 Yayınevi Sgardoli ile bizi buluşturmaya devam eder.
Var Mısın Yok Musun
Özgün Adı: O sei dentro o sei fuori
Yazan: Guido Sgardoli
Çeviren: Nilüfer Uğur Dalay
Yaş grubu: 12+
ON8 Kitap, 2011, 253 sayfa, karton kapak
0 Yorum
Yorum gözükmüyor
Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!