Yaz hikayelerini kışın okumayı pek sevmiyorum, denize olan özlemim tavan yapıyor 🙂
Hanzade Servi’nin Kalamar Pansiyonu’na da ilk bölümü seversem devam ederim diye başladım,bir de baktım kitabın sonuna gelmişim. Tam bitirecekken uyuyakaldım ve gece boyu rüyamda pansiyondakilerle sohbet ediyor ve denize giriyordum. Sabah nasıl bir heyecanla uyanmışsam ilk iş kitabı bitirdim, oh rahatladım. 9. ayındaki hamile insanı böyle meraklarda bırakmak hoş bir şey değil 🙂
Hanzade Servi aklımda daha çok yazdığı korku hikayeleri ile kalmış ve ben bu türü pek sevmediğim için daha önce hiçbir kitabını okumamıştım. Kalamar Pansiyon ile tanışmak çok keyif verdi,yazarın muzip dili çok hoşuma gitti. Özellikle de pansiyonun internet sitesinde yer alan “Biz Kimiz?” bölümünü birkaç defa kahkaha atarak okudum. Ama sonra Ardıç ağaçtan düştü ve onun o ağaca neden tırmandığını öğrenmek için hemen bir kahve koydum kendime.
Kalamar Pansiyon
Ardıç, Kalamar Pansiyonun sahipleri Bülent ve Canan’ın tatlı kızları. Üç kişilik bu tatlı ailenin Derince’deki pansiyonlarının daimi müşterileri de var elbette. Deniz henüz çarşafken denize girmeyi seven Çarşaf Dede, devamlı şikayet eden Şikayet Hanım ile eşinin her şikayetine çözümler üreten Çözüm Bey, hikayeler yazmak için ilham bekleyen Yazaret Hanım ve yaz tatillerinde Ardıç ile arkadaş olan Hayal.
Pansiyonlarında hafızasını kaybetmiş bir çalışanları da var, adı Rastabi. Ve Ardıç’ın yakın arkadaşı Bucika (Burak Civan).
Bülent Bey ve Canan Hanım 7 sene önce İstanbul’dan Derince’ye taşındıklarından beri kendi halindeki bu pansiyonu işletiyorlar ve Ardıç da onlara yardım ediyor.
Bazı Mucizeler
Ancak bir önceki sene tuhaf bir olay yaşanıyor ve Hayal ile ailesi o sene tatile gelmiyorlar. Bu duruma çok üzülen Ardıç ve Bucika için Hayal’in bıraktığı minik iz, peşine düşmelik bir dedektif hikayesi sunuyor bize. Bu kısım oldukça heyecanlı, yer yer tahmin etmeli bazen de şaşırtmacalı olsa da kurgunun eksikliği biraz hissediliyor. Hikayede yerine oturmayan parça çocukların telefon ve facebook üzerinden haberleştiğini okumamıza rağmen aradan geçen bir senede Hayal ile görüşmemiş olmaları.
Hayal’in bir önceki yıl bıraktığı iz oldukça anlamlı ancak bu noktada bir duraksama da yaşatıyor. Hikayenin çözüm noktasında daha doğrusu düğüm noktasında çok “yeni” bir şey olmasa da bu noktalara takılmazsanız yazarın sürükleyici ve ritm dolu bir dili var ve bu sayede hikaye çözümlenmeden kitabı bırakmak istemiyorsunuz.
Kitabın konusu bir tarafa insanın yüzünü gülümseten unsur, arkadaşlığı bu kadar sıcak verebilmiş olmasında.
“Bazı mucizeler sadece size özeldir.”
Çizimlerini hikaye için çok uygun bulamadım. Elbette herkesin aklında oluşan farklı bir karakter çizimi oluyordur ama Bucika benim için böyle değildi 🙂
Kendini köpek zannedip herkese saldıran kedileri Tekir Bekir’den korkmadım değil ama hikayeye ayrı bir neşe katmış.
Kısa ama heyecanlandıran bir öyküyü muzip bir dil anlatımıyla okumak isterseniz Kalamar Pansiyon’a rezervasyonunuzu yaptırın derim, yerleri hemen bitebilir 🙂
Şarkı Sözü
* Tersten şarkı sözü çok eğlenceliydi, buraya da ekliyorum, buna benzer örnekleri kitabı okuyan çocuklar yapmak isteyecektir.
Kalamar Pansiyon
Yazan: Hanzade Servi
Resimleyen: Fethi Yılmaz
Yaş Grubu: 9+
Tudem Yayınları, 2017, 128 sayfa, karton kapak
*Lokum Çocuk Kütüphanesi instagram hesabındaki başka pek çok kitap da ilginizi çekebilir.
9 yaş ve üzeri kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.
0 Yorum
Yorum gözükmüyor
Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!