Postacı Fare

İçinde mektup geçen kitapların benim için yeri her zaman biraz daha özel oluyor. Eskisi kadar olmasa da yine de mektup arkadaşlarımla mektuplaşmaya devam ediyorum. Mektuplar kaybolmaması için çoğu kez kargo paketinin içinden çıksa da geçen gün tatlı bir Cincüce’den gönderilmesinin üzerinden tam 40 gün sonra bir mektup aldım. Hiçbir iletişim aracında mektuptaki hissiyat ve büyü yok. Aslında o mektubu beklemek de bu sürece dahil, bloga içinde mektup geçen kitapları eklemiştim ancak bu konuyla ilgili ne kadar okusam da yeni bir kitap çıktığında yine aynı merak ve heyecan içerisinde oluyorum.
Postacı Fare serisi de bu heyecanı yaşatan ve gülümseten kitaplardan biri.

POSTACI FARE

Postacı Fare’nin Bir Günü kitabında pazartesi günü işe başlayan Postacı Fare’nin paketleri küçük el arabasına yükleyip yola çıkmasıyla beraber tatlı hayvanların evlerine konuk oluyor, yaşamlarına tanıklık ediyoruz. Ayı Bey’e teyzesinden mektup gitmiş mesela. Teyzesi ona ne yazdı diye siz de merak etmediniz mi? Ve karşısında oturan kızla nereden tanıştılar? Fotoğrafta gördüğümüz eşi nerede acaba? Karıncaların sayfasında yer alan çikolatalı pastadan istesem bana da verirler mi? Evini daha rahat taşımak isteyen kaplumbağanın patenleri ayağına tam oldu mu ki? Peki, sona kalan o minik paket kime gidiyor acaba?

Geçtiğimiz yıllarda özellikle yılbaşı zamanı öyle çok kargo, mektup, kart gönderiyordum ki onları postaneye taşımam ve göndermem için iki hatta bazen üç sefer gitmem gerekiyordu. Bir dönem postcrossing üyeliğim vardı ve posta kutumda dünyanın dört bir yanından gelen kartları beklemek çok heyecanlı oluyordu.

blank

Çizimlerin şirinliğine hayran olmamak çok zor…

Postacı Fare Tatilde

Bu kitapta ise tatlı Postacımız tatile çıkıyor ve ailesiyle birlikte hem geziyor hem de gezdikleri yerlerde yaşayanlara postalarını iletiyor. Postacı Farenin bir gününe eşlik etmek de güzeldi ama ben bu kitaba ve çizimlerine gerçekten bayılıyorum. Birbirine dondurma ikram eden karıncalar mı dersiniz plaj şemsiyesinin altından ters bir şekilde muzipçe bakan yengeç mi yoksa güneşlenirken kitabıyla yüzünü örten ayı mı? Boru sistemiyle balıkları direk çorbasına çeken tavşan mı yoksa tembel hayvan ile çay partisi yapan Fare Hanım mı? Hangisi daha eğlenceli bilmiyorum. Kitabın her sayfasında öyle güzel detaylar var ki, tam bir görsel şölen. (Bu detaylar bana Şuşu’daki Başak Günaçan çizimlerini anımsattı.)

Yurt dışında postanın kaybolması durumları nasıldır yaşanıyor mudur bilmiyorum ama ben de artık kimin eline ne zaman geçeceğini bilemediğim bir mektup yollamaktansa yazdığım mektubu yanına bir kitap koyarak yollamayı tercih ediyorum.

Bunun dışında, keşke tüm postacılarımızın hayatı Postacı Fare’ninki kadar keyif dolu geçse. Postacı Fare’nin yaptığı işi ne kadar umursadığı ve sevdiği satır aralarından ve çizimlerden de belli. Ancak bizde maalesef iş yükü fazlalığı sebebiyle bırakalım posta dağıtmayı bir çok kişi işini sevmeden çalışıyor. İşini seven biri çoğunlukla evden çalışan (ya da yarı zamanlı) ve kendine vakit ayırabilen kişi oluyor. Öğretmenler konusunda da benzer bir durumun yaşandığını görüyorum. Annemin yıllar önce yaptığı öğretmenlik, her çocuğa mutlaka ulaşmaya çalışma ve evde de çocuklar için endişelenmeye devam etme durumunu şu an hisseden pek az öğretmen var. Burada mesleklerden ve mesleği icra edenlerden ziyade ‘sistem’e bakmak gerekiyor.

Mektup

Dönelim posta konusuna… En son ne zaman birinden mektup aldınız? Ya da tersten soralım soruyu, en son ne zaman birine mektup yazma ihtiyacı hissettiniz? Kendimi yazarak daha iyi ifade ettiğimi düşündüğümden ve yazmayı gerçekten çok sevdiğimden mektup benim için olmazsa olmaz bir iletişim aracı. Sabahları evden çıkarken bile çocuklara küçük notlar bırakırım ve Elif de (bunu nasıl kopyaladı bilmiyorum) arkadaşlarına ve bize mektuplar hazırlıyor. Küçükken anneme kızgın olduğumda ama ona söyleyemediğimde anneme yazdığım mektupları annem hala saklıyor. Ne yazdığımı gerçekten hatırlamıyorum ama ‘söz uçar, yazı kalır’ kısmına bağlanıyor sanırım konu.

Yazar-çizer Marianne Dubuc’un web sitesine buradan bakabilirsiniz. Aslan ve Kuş kitabını da ayrıca merak ettim.

Postacı Fare Tatilde
Postacı Farenin Bir Günü
Yazan ve Resimleyen: Marianne Dubuc
Redhouse Yayınları, 2020, 3+

 

lokumcocuk

0 Yorum

Yorum gözükmüyor

Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!

Yorum yapabilirsin

<