Limon Kütüphanesi / Jo Cotterill

Jo Cotterill’in Limon Kütüphanesi kitabını ismi, kapağı ve konusu sebebiyle uzun zamandır okumak için listemde bekletiyordum. Geçen hafta ben de sonunda kütüphaneye giriş yaptım.

Arkadaşlık ne zaman başlar?

Hayatınıza birini almaya hiç ihtiyaç duymadığınızı düşündüğünüz bir an gelip sizin kapınızı çalabilir mi? “Evde yokum” diye seslenirken bu ironiye gülersiniz ancak ısrarla kapınızı çalan kişiye de kayıtsız kalamazsınız. İşte Calypso ve Mae biraz böyle tanışıyorlar. Calypso “evde yokum” diyen taraf oluyor, Mae ise buna gülümseyip “merak etme, ben beklerim” diyebiliyor ve gerçekten de bekliyor.

Calypso ve Mae

Calypso, 10 yaşında, annesini 5 yaşındayken kaybetmiş, kelimelere ve kitaplara tutkun güçlü bir kız çocuğu. Güçlü mü yoksa öyle olmak zorunda mı? Babası, eşinin ölümünden sonra pek toparlayamamış ve kendini limonlar hakkında yazdığı kitabına vermiş. Bu durumda evlerinin ne halde olduğunu az çok tahmin edebilirsiniz. Minik bir örnekle gözünüzde canlandırayım; mutfakta ve dolapta çoğunlukla konserve şeyler dışında yiyecek pek bir şey bulunmuyor ve Calypso evdeki çamaşır işini de tek başına hallediyor…
Calypso için kitapları sığınılacak liman işlevi görürken etrafta olup bitenlere öyle ilgisiz ki başka biriyle iletişim kurma fikri aklına bile gelmiyor. Ama Mae Calypso için dönüm noktasını oluşturacak bir adım atıyor ve bu adımla beraber Limon Kütüphanesi‘nde Calypso yalnızlık hissetmiyor.

“Kitaplar Size Kaybettiğiniz İnsanları Geri Verir.” Mi?

Bu hikayenin en güçlü noktası, kitaplar. Annesini küçük yaşta kaybeden bir kızın annesinden geriye kalan kitaplarla kendine bir oda ve bir dünya kurması çok şaşırtıcı değil. Tam bu noktada babamdan kalan ve içerisinde onun aldığı yılın yazılı olduğu kitaplar geldi aklıma. Okumayacağımı bilsem de birkaç tanesini vermeye kıyamadım. Kitapların hem maddi (dokunma hissi) hem manevi açıdan (o da okurken burayı sevmiş midir acaba?) kaybettiğiniz insanları size geri verme hali olduğuna ben de katılıyorum.

Manevi Güç

Kitaplar haricinde Limon Kütüphanesi’nde ilgimi çekip paylaşmak istediğim bir konu var, o da “manevi güç”. Calypso’nun babasından öğrendiği bu, güçlü olmak zorundasın hali bana öyle tanıdık geldi ki. Babası için bu durum bir savunma mekanizması olmuş ve kızıyla değil sarılmak, birbirlerine dokunmak veya iyi bir şeyler söylemek gibi diyalogları da pek yok. O yüzden de babasının onunla ilgili göründüğü “Dışarıda pizza yiyelim mi?” ifadeleri bile küçük kız için büyük anlamlar taşıyabiliyor. Ben de annemden benzer ifadeleri duyarak büyüdüm. Güçlü olmanın önemine methiye! Belki tam da bu yüzden ne yapsam o “güç” haline ulaşamadığımı düşünüp hayal kırıklığı yaşadım. Ta ki… (Gerisi de başka bir yazının konusu olsun.)

Bu konu hakkında yazar Jo Cotterill’in sitesinde faydalı bir paylaşım yapılmış, bu notlar benzer konulardaki farklı kitaplar için de kullanılabilir.

İçinde bolca kitabın olduğu limon kokulu bir yer burası ancak kitabın ismi sizi yanıltmasın, umut veren yerler olsa da genel itibariyle kalpte sızı hissettiren ve hüzün ögeleriyle dolu bir kütüphane burası. Hikâye bazı yerlerde düşüyor, zayıflıyor, yalpalanıyor ancak eski yerine tam olarak dönemese de ilerlemeyi başarıyor. Baba kızın ilişkisinde bazı yerlerin gereksiz uzaması kısmı aldığım notlar arasında var ancak hiçbiri kitabı elinizden bırakıp yeni kitaba başlama isteği uyandırmıyor. Henüz filmi çekilmemiş ancak muhtemelen yakın bir zamanda sinema salonlarında da izleme şansımız olur. Calypso’ların evini görmeyi çok isterim!

Ebeveynlere bakıcılık yapma durumunu özellikle Bir Oğul kitabında da farklı bir şekilde okumuştum. Bu durum ülkemizde ne kadar yaygın bilmiyorum ama yurtdışında çok fazla örneği var sanırım. Calypso’nun bu durumun farkında olmaması ve evdeki işlerin -zaten- onun sorumluluğunda olduğunu düşünmesi de ilginçti.

* Bu kitaplar da ilginizi çekebilir:
– Bir Oğul
Canavarın Çağrısı
Ejderha Kanadı
Üç Çocuk, Bir Öğretmen ve Unutulmaz Bir Gün
Ekşilina

** Genç Timaş Yayınlarından okuyup sevdiğiniz kitapları yazarsanız ben de memnun olurum. Sıraya “Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe” kitabını alacağım, heyecanlıyım.

Limon Kütüphanesi
Yazan: Jo Cotterill
Türkçeleştiren:
Timaş Genç, 2019, 190 sayfa, 12+

 

lokumcocuk

0 Yorum

Yorum gözükmüyor

Şu anda yorum yok, bu yazı için ilk yorumu sen yapabilirsin!

Yorum yapabilirsin

<