Çocuk Kitaplarında Baba Karakterler
Hep aklımda olan ancak fırsat yaratamadığım bir listeyi kısacık da olsa hazırlamak istedim. Daha önce Anneliği Kucaklayan Kitaplardan bahsetmiştim. Amacım içerisinde baba geçen tüm kitapları burada listelemek değil. Baba karakterlerinin işlenişini bir sebeple sevdiğim kitapları bir arada görmek sadece.
Yazı uzun olduğundan sonda söyleyeceğimi başa aldım. Bu listeyi, çocuğunu her ne koşulda olursa olsun koruyup kollayacak babalara, en çok da Fabien Toulme‘nin hikâyesini anlattığı Hakim’in Yolculuğu‘ndaki Hakim’e ithaf ediyorum.
Çocuk Kitaplarında Baba Karakterler
–Erkek Adam Ağlamaz / Hippo : Aklıma ilk gelen kitaplardan biri. Kitabın sonunda babayla beraber gözyaşlarınızı tutamıyorsunuz.
–Babam Yanımdayken /Redhouse : Soosh’un hem yazıp hem resimlediği bu tatlı kitaba bakarken de gözlerim doluyor. Çizimler enfes.
–Beş Dakika Daha /Pearson : Bu kitapta zaman algısı daha ön planda olsa da iki çocuğuyla hayata yetişmeye çalışan gerçekçi bir baba karakteri var.
– Babam Bana Evreni Gösterdiğinde / Pegasus : Ulf Stark eserlerini seviyor ancak onlara bir türlü ulaşamıyorsanız son yayımlanan kitabı ilginizi çekebilir. Ben de yakın zamanda aldım okudum.
–Ağaç Kale / KVA Çocuk : Babası ile beraber bir ağaç kale yapan çocuk var. Beraber vakit geçirmenin önemine değinen bir kitap.
– Babam Uyumak Bilmiyor / Uçanbalık : Ne ilginçtir ki bu babanın bir türlü uykusu gelmiyor. Uyku konusu bir yerlerden çok tanıdık geldiyse üzgünüm ama hikâye oldukça komik.
–Tim’le Bir Gün / Final Kültür Sanat Yayınları: Babayla geçirilen bir güne örnek, sevimli bir kitap.
–Babam Süt Peşinde / Tudem Yayınları : En “Baba” kitaplardan biri olmaya aday bence. Çocuğunuz süt istedi ve evde süt yok, hangimiz bir süt peşinde bu kadar maceraya atılabilir?
– Babam ve Ben / Tudem Yayınları: Küçük kız çocuğu ve babasının kısacık macerasını okumak ve izleyebilmek isterdim.
– Yalnız Balina / Redhouse : Balıkçı babalara ayrı bir zaafım var. Benji Davies’in bu hikâyesinde
– Babamın Gözleri Kedi Gözleri / Can Çocuk: Okuyalı çok oldu, beni çok etkilemişti. Babasını özleyen bir kız çocuğu var hikâyede.
–Babam Çalılığa Dönüşünce /Hayykitap (Şu an Çınar’dan Yayımlanıyor.) : Savaştan önce pastacı olan bir baba var. Küçük kız da bir maceranın içerisinde. Bu kitabın ilk başındaki pastacı baba ve savaşa gitmek zorunda kalıp çalılığa dönüşen baba anlatımı çok etkileyici.
– Yolun Ötesi / Turkuvaz : Bu kitapta çocuğun içsel yolculuğu daha ön planda olsa da öncesinde babasıyla yaptıkları bir yürüyüş ve baba-çocuk ilişkisinden kesitler var.
– Babamı İki Japon Balığı İle Değiş Tokuş Ettiğim Gün / Sırtlan: İsmi çok eğlenceli değil mi? Tam bir Neil Gaiman kitabı. Babam Süt Peşinde ile beraber okunabilir tabii kitabı bulabilirseniz.
–Tuhaflıklar Ailesi Yollarda / Tudem: Bu kitabı hangi sıraya koysam bilemedim. Bir babanın kendi babasının ölümü üzerine dönüşümünü anlatıyor. Güçlü bir anlatım.
– Çayırın En Tuhaf Yuvası / Can Çocuk : Burada da biyolojik olmayan bir baba anlatılıyor, yuva olmanın önemine değiniliyor. Pek örneği olmadığından kıymetli.
– Uçuş / Bilgi Çocuk : Bu kitapta da göze sokulmayan bir şekilde kız çocuğu ve baba ilişkisi, kızın uçma hayali üzerinden ve resimlerle desteklenerek aktarılıyor. Büyüsü kaçmasın istedim okurken.
– Kofi veya Bağışlama Sanatı / Can Çocuk : Hayatını değiştiren kitaplardan örnek ver deseler aklıma gelecek ilk kitaplardan biridir. Detaya girince gözlerim sulanıyor, yazı yazamıyorum. (Bak yine oldu!)
– Portakal Kız / Pan : Babasını küçük yaşta kaybeden bir kıza yıllar sonra babasından mektuplar gelir. Evet, ilginç hikâye. Jostein Gaarder seviyorsanız ilginizi çeker.
–Sonya’nın Tavukları / Sineksekiz : Burada da kızını teselli eden bir baba var ve bence önemli bir rolü var.
–Kıpır Kıpır / Marsık: Burada anlatılan bir baba karakteri yok aslında. Ben sadece kızının dağınık saçlarını toplamaya çalışan şu baba görseline vurgunum.
– Ada / Can Çocuk : Bu kitapta başrolde bir kaplumbağa var aslında ama baba-kız hikâyelerine örnek olabilir diye eklemek istedim.
–Babamın Ejderhası / Beyaz Balina : Bu kitaptan şurada bahsetmiştim. Asıl hikâye bir çocuğun bilmediği bir yerde yaşadığı macera olsa da babasının ejderhasının peşine düşme cesaretini okumak isteyebilirsiniz.
–Ramona İle Babası / Can Çocuk : Okuyalı çok oldu ama baba-kız hikâyelerine örnek olabilir.
–Canım Babam / Mavibulut: Aslında bu kitabı yazmayacaktım ama Eric Carle için yazmak istedim. “Her şeyi problem ediyorum.” cümlesindeki kirpiyi benzettiğim biri var ama söylemem…
Dönüşüm Sürecindeki Babalar
Bu listeye sadece sevdiğim baba karakterlerini yazmak istemedim. Başlığı seçerken zorlanmadım ama bazı karakterlere okurken çok gıcık olduğumu da belirtmeden geçmeyeyim.
–Kiraz’ın Şarkıları /İletişim : “Ah biraz daha anlayışlı olsaydın ya baba!”
– Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları / Delidolu : “Bu ne rahatlıktır, kalkıp o pırtlakları asıl sen temizler misin bir zahmet!” (Kitapla ilgili podcast yayınımızı da dinlemek isteyebilirsiniz.)
– Aylaklar Kumsalı /Can Çocuk : “Anladık işin önemli ama biraz da kafanı kaldırıp etrafına bakar mısın babacık?”
– Mavi Kulübe / Ginko: “Şiddetin hiçbir türlüsünü kabul etmiyoruz!”
–Bir Oğul / Final Kültür Sanat Yayınları : “Kendini toparlaman için sana nasıl yardım edebiliriz? / Yalanları bırak!”
– Aynasız Ev / Can Çocuk : “Yaşadığın durum zor olmalı ama aynalardan korkma!”
– Fil / Can Çocuk : “Fili kendi evine gönderme zamanı gelmedi mi?”
– Enno / Kırmızı Kedi Çocuk : “Her şeye tamam diyor olman iyi bir şey değil. Varsın ama aslında yoksun!” (Kitapla ilgili podcast yayınımızı da dinlemek isteyebilirsiniz.)
–Ekşilina / Tudem: “Böyle bir durumda hemen arkana bakmadan yoluna devam etmek ne demek? Tüm ekşimiklikleri hak ediyorsun!”
– Limon Kütüphanesi / Genç Timaş: “Sensin manevi güç! Kendine gelmesi gereken kişi öncelikle sensin!”
–Uzun Yeleli Kedi Çocuk / Can Çocuk : “Bırak o telefonu hemen!”
Çocuk Kitaplarında Baba Karakterler listesini sevdiyseniz veya faydalı bulduysanız Çocuk Kitaplarında Baba Karakterler listesini arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın.
Diğer listeler de ilginizi çekebilir.
*Bu vesileyle en tatlı babanın -eşimin- da Babalar Günü’nü kutlamak isterdim ancak bloğumu okumadığı için bu notu da göremeyecek, tatlılığı biraz azaldı şu an değil mi? 🙂
Babama dair bir şeyler yazacak olsam sanırım en çok sesini merak ettiğimi söylerdim. Gerçekten hiç hatırlayamıyorum. 17 yılda sesin değişmemiştir umarım baba…
1 Yorum
Babanı kayıp mı etmiştin ?
Liste harika olmuş